Zeg vaarwel tegen tomatensap in het vliegtuig. Chefs van @lufthansa bereiden umamigerechten op grote hoogte.

We doen er allemaal aan mee, zeuren over vliegtuigmaaltijden. Zelfs de grootste voedselbarbaren hebben wel iets te klagen. Niet zo raar, onze smaakpapillen werken op grote hoogte namelijk net zo goed als tijdens een verkoudheid. De verlaagde luchtdruk zorgt ervoor dat we zoute en zoete smaken maar liefst dertig procent minder proeven dan wanneer we gewoon met beide benen op de grond staan. Daarnaast zorgt de droge lucht er ook nog eens voor dat ons reukvermogen vermindert.

Wie na het lezen van het bovenstaande denk dat er niet valt te ontkomen aan smakeloze vliegtuigmaaltijden heeft het mis. Umami, de zogenoemde ‘vijfde smaak’ lijkt de oplossing. Eerder werkte Heston Blumenthal al samen met British Airways en creëerde een menu waarin umami centraal stond. De passagiers in de eerste klas cabines van de Airbus A380 kregen onder andere varkensbuik en varkenswang met limoen en saus van citroengras, wortel, pak choi en perzik geserveerd. Nu komt ook Lufthansa met umamigerechten. 

Up in the air
Niet alleen Heston Blumenthal, ook andere chefs waaronder Gordon Ramsay (Singapore Airlines), Joël Robuchon (Air France) en Alain Ducasse (Air France) werkten samen met vliegtuigmaatschappijen.