Paddenstoelen kweken met je lampenkappen. Bekijk de biologisch afbreekbare lamp van Jonas Edvard.

Geïnspireerd op de 3D-geprinte stoel van Eric Klarenbeek – gemaakt van levende paddenstoelen – heeft de Deense designer Jonas Edvard een lamp ontwikkeld, gemaakt van de schimmeldraden van een paddenstoel en andere plantaardige vezels. Een begin van een serie biologisch afbreekbare lampen. Deze lamp – de ‘MYX’ – ontstaat na het kweken van eetbare paddenstoelen. De mal van de lamp wordt door het kweekproces gevormd en na het oogsten van de paddenstoelen blijft er een volledig composteerbare lampenkap over.

Donker bewaren
Voordat de paddenstoelen consumeerbaar zijn, moet de MYX twee tot drie weken in een donkere ruimte worden gehouden met een constante gemiddelde temperatuur. Deze omstandigheden zijn erg belangrijk voor een voedzame ontwikkeling van de paddenstoel.