Maak plaats Quinoa, want hier komt Freekeh. Oeroud graan is bezig aan opmars.

Granen zijn hip, het eten hiervan ligt in lijn met een bewuste, gezonde levenswijze. Quinoa kennen we al een tijd, maar ook onbekendere granen krijgen steeds meer aandacht. Een voorbeeld hiervan is Freekeh. Een eeuwenoud graanproduct dat bezig is aan een opmars. Freekeh komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van hard, onrijp tarwe dat in brand wordt gestoken, hierdoor ontstaat de rokerige smaak. Vervolgens wordt het tarwe schoongewreven en gedroogd.

De Voedselzandloper
Het graan heeft een hoog gehalte aan niet oplosbare vezels en natuurlijke eiwitten en is rijk aan mineralen. Daarnaast heeft Freekeh een lage glycemische index, dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en voorkomt de bekende energiedip na koolhydraatrijke maaltijden. De glycemische index van producten wordt besproken in het populaire boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.

Waar te koop?
Benieuwd hoe dit bijzondere graan smaakt? Wholesome Kitchen of Far Rockaway in New York verkoopt ready-to-cook mengels van freekeh met abrikoos en rozijn, kruiden en bessen, en paddenstoelen en kruiden. Voor wie New York net iets te ver weg is, niet getreurd. De Libanese Winkel verkoopt het product ook online.