Belgische trappisten dreigen te verdwijnen en de monniken maken zich zorgen. Dat is in Nederland wel anders..

In tegenstelling tot België is Nederland is niet bang om haar trappisten te verliezen. Wij hebben er zelfs sinds kort een nieuwe trappist bij! ‘Zundert’. Onze hoofdredacteur Hans Steenbergen ging op bezoek in de abdij toen de nieuwe trappist gedoopt werd, waarover je in ons nieuwe magazine 'De Ode' alles kunt lezen. 

Binnen de adbijmuren
Er zijn tien trappistenbieren verspreid over de wereld. Hiervan komen er twee uit Nederland en maar liefst zes uit België. Bier is pas een trappist wanneer het gebrouwen is in een cisterciënzerabdij, onder toezicht van monniken. De meeste bekende trappist is Westvleteren XII, ’s werelds beste bier. Daar waar in de abdij van Orval twintig jaar terug nog 35 monniken leefden, zijn er nu nog maar twaalf – in de meeste gevallen hoogbejaard – over. Zij kunnen de vraag naar trappisten niet bijbenen en het raakt uitverkocht in de Belgische winkels en cafés.

De abdijen zijn op zoek naar nieuwe monniken, maar ‘het is niet zomaar geregeld met het tekenen van een inschrijfformulier’. Ook in Achel is de nood hoog, het gemeentebestuur maakt zich klaar om het bier over te nemen, maar dan zal het etiket ‘trappist’ moeten verdwijnen.