Een boek dat de verbeelding prikkelt: Het Culinair Toolbook van Gastronomixs.

Een opleiding tot kok zorgt ervoor dat je de fijne kneepjes van het vak leert. Verfijnde snijtechnieken, bereidingswijzen en compositie bijvoorbeeld. Inge Meijs en Jeroen Ooijen van het culinaire kennisplatform Gastronomixs maakten een boek waarin ook het creatieve proces bij het maken van een gerecht – structureel – wordt gestimuleerd.

Dinsdag 15 Oktober lanceerde zij hun Culinair Toolbook in Librije’s Atelier in Zwolle. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Jonnie en Thérèse Boer, Jonnie schreef het voorwoord van het boek. Hoofdredacteur van Food Inspiration Hans Steenbergen was er bij. Hij vindt het boek vernieuwend: 'Je krijgt niet alle recepten voorgekauwd, je verbeelding wordt geprikkeld door het culinaire gereedschap dat je krijgt aangereikt.’

Creativiteit op de kaart
Met dit boek willen Meijs en Ooijen creativiteit op de kaart zetten zowel in de horeca als in het onderwijs. Het is al onderdeel van het curriculum van horecaopleidingen, maar moet met dit boek meer gestalte krijgen. Het gaat verder dan alleen de creativiteit op het bord. Het is iets structureels dat in alle stadia van een gerecht toegepast kan worden. Het creatieve stappenplan – de basis van het boek – gaat daarbij helpen.