Vandaag zou het eerste vaatje nieuwe haring onder de hamer gaan, maar de vissen zijn nog niet vet genoeg...

De datum stond al lang vast en er werd weer watertandend naar uitgekeken: de Hollandse Nieuwe. Vandaag zou het eerste vaatje haring van dit seizoen onder de hamer gaan. Maar de vissen zijn er nog niet klaar voor.

Want niet alleen wij hebben te weinig zon gezien de laatste tijd, ook de haring heeft geleden onder het slechte weer. Door onvoldoende zonlicht is de groei van plankton te laat op gang gekomen en heeft de haring te weinig gegeten. Het vetpercentage van de vis is daardoor nog niet acceptabel.

De officiële opening van het haringseizoen is twee weken uitgesteld. Het Visbureau verwacht dat de haring 19 juni zeker goed op gewicht is en aan de kwaliteitseisen voldoet. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje wordt uitgesteld. Eerder gebeurde het in 2006, om dezelfde reden.

Het uitstellen van de opening van het haringseizoen had ook consequenties voor een aantal evenementen. Veel haringparty’s zijn uitgesteld, zoals die bij het Hilton Hotel. Vlaggetjesdag in Scheveningen aanstaande zaterdag gaat wel gewoon door.