Welke restaurantketen is het duurzaamst? Je leest het hier:

La Place is door merkenvergelijkingssite Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste restaurantketen. Het onderzoek werd gedaan onder de tien meest populaire restaurants van Nederland. De merken konden een duurzaamlabel, van A tot F verkrijgen. La Place wist het B-label in de wacht te slepen. Opvallend is dat de nummer 2 tot en met 4 van de verkiezing, Subway, McDonalds, Van der Valk en Burger King slechts een D-label kregen. De overige deelnemers, KFC, AC Restaurants, Pizza Hut, Domino's Pizza en New York Pizza, kregen met een E-label een negatief koopadvies. Wat is er aan de hand met de duurzaamheid bij grote ketens?

We worden overspoeld met claims als 'fair trade', 'duurzaam', 'eco' en 'diervriendelijk'. Ook de grote restaurantketens geven aan de milieu- en diervriendelijkheid in het oog te houden. Niemand vertelt echter wat ze precies doen voor mens en milieu en naar welke normen zij hun resultaten meten. Het gevolg is dat de consument denkt dat hij duurzaam eet, maar schijnt bedriegt: bij fastfoodketens liggen nog steeds plofnuggets in de frituur.

La Place heeft het volgens Rank a Brand een stuk beter voor elkaar. Veel van hun producten zijn duurzaam ingekocht en een deel van de koffie, cacao en het fruit is gecertificeerd voor mens- en milieuvriendelijke productie. Daarnaast is het assortiment zuivel, vlees en eieren bij La Place biologisch en wordt er in deze restaurants gewoon kraanwater getapt. Bovendien heeft La Place een aardig vegetarisch assortiment. Dit alles maakte dat de restaurantketen als enige een B-label in de wacht kon slepen. Een pluim voor La Place dus.

Punten zijn er nog te winnen op het gebied van recycling en hergebruik, waarover bij geen van de ketens een duidelijk beleid bestaat. Ook mogen de restaurants meer inzicht geven in het terugdringen van hun CO2-uitstoot en wordt het overstappen naar groene stroom aangeraden.

Eigenlijk schrikken we hier wel een beetje van. Duurzaamheid en zorg voor het milieu zijn inmiddels de standaard, niet meer de uitzondering. We hopen dat er in de toekomst ook bij de grote ketens veel mag veranderen op dit gebied. Wat vinden jullie?