Botanic Bites heeft de Planti15 ontwikkeld, een vegetarische worst van 1,5 meter lang

Het thema van de Dutch Design Week 2017 is stretch, en Doreen Westphal en Marielle van Lieshout zijn met dat thema zeker aan de haal gegaan met een worst van 1,5 meter lang, volledig gemaakt van oesterzwammen.

De Planti15

Waarom een worst die 15 keer langer is dan een traditionele vleesworst? Omdat je in de ruimte die nodig is voor vleesproductie maar liefst vijftien keer meer plantaardige eiwitten kan produceren. Dat zijn sprekende cijfers, die een hoopvolle toekomst voorspellen op het gebied van onze voedselproductie.

Botanic Bites

Het is niet de eerste keer dat Botanic Bites met een innovatie de aandacht op zich weet te vestigen. Zo wonnen zij eerder dit jaar al de Organic Food against climate change challenge georganiseerd door Wessanen met hun biologische snacks op basis van reststromen. Ook voor de Planti15 worden de reststromen aangeboord in de vorm van maar liefst 10.000kg overgebleven oesterzwamvoetjes.

Proteïne flip

Deze ontwikkeling lijkt ons weer een stap dichterbij de proteïne flip te brengen: de overgang van voornamelijk dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten als voedingsbron. De vleesproductie is een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen op aarde, terwijl de essentiële eiwitten en voedingstoffen die voorheen alleen in vlees te vinden waren tegenwoordig op een veel duurzamere wijze in plantaardige alternatieven geproduceerd kunnen worden.