Onzichtbaar voor het menselijk oog, maar ze leven overal. Schimmels, bacteriën, gist: je eet ze, je serveert ze!

Volgens Jasper Buikx, microbioloog bij ARTIS-Micropia in Amsterdam, het enige museum voor micro-organismen ter wereld, hoeven we in ieder geval niet bang te zijn voor microben: ‘Eenvoudig gezegd zijn microben al het leven dat onzichtbaar is voor het blote oog - denk daarbij aan bacteriën, schimmels, gist - en dat zichzelf kan voortplanten.' 

Microben in voedsel

Jasper gaat verder: 'Het fermentatieproces geeft een mooie nieuwe smaak aan het product en grijpt terug naar een meer natuurlijke, biologische procedure van conservering. Daarnaast kun je fermentatie ook zien als voorvertering van het voedsel. De microben breken het voedsel tijdens het fermentatieproces deels af, wat het voor ons makkelijker verteerbaar maakt.’

Bekijk hier het hele interview met Jasper Buikx.