Granola voor gangsters, gourmet kettlecorn & kimchi; zie wat er gebeurt in de gedeelde keukens van Kitchen Republic

Granola voor gangsters, gourmet kettlecorn, of kimchi; in de gedeelde keukens van Kitchen Republic wordt inmiddels flink wat geproduceerd. Verstopt in Amsterdam West geven oprichter Bart-Jan Veldhuizen en compagnon Emma Veerhuis food start-ups hier de fysieke ruimte en commerciële ondersteuning die ze nodig hebben om te groeien.

Huren & delen

Food start-ups die hun thuiskeukens zijn ontgroeid, maar het kapitaal niet hebben
of zich simpelweg niet willen binden aan een langetermijncontract kunnen sinds april 2015 bij Kitchen Republic terecht voor de huur van keukenruimte en -apparatuur. De 500 m2 aan productieruimte biedt ruimte aan zo’n twintig start-ups die, afhankelijk van het gebruik, vijf- tot zevenhonderd euro aan huur betalen per maand.

Commerciële ondersteuning

Naast fysieke ruimte ondersteunen Bart-Jan en Emma hun members ook in de route to market van hun producten. Er wordt gezocht naar een netwerk van afnemers en ook aan collectieve inkoop, distributie en marketing wordt gewerkt. ‘We proberen een platform te bieden dat aanzet tot groei. Soms blijkt een bepaald product van een van onze members na berekening bijvoorbeeld helemaal niet rendabel’, vertelt Bart-Jan. ‘Samen kijken we er dan naar hoe dat anders kan.’

Lees meer over Kitchen Republic in de pioneer-editie van het Food Inspiration Magazine