Wie dacht dat een restaurant dat ingeblikt voedsel serveert niet populair kan worden, is nog nooit bij Mr. Kanso in Tokio geweest.

Voor de uitvinding van het conservenblik ontwikkelde de Fransman Nicolas Appert begin 19e eeuw een methode waardoor voedsel langer bewaard kon worden in gesloten glazen potten. Deze uitvinding vormde de basis voor zowel het steriliseren, dat tientallen jaren later werd uitgewerkt door Louis Pasteur, als het conservenblik.

Een welkome oplossing

Met zijn uitvinding won Appert een prijsvraag die uitgezet was door Napoleon. De Franse leider had al snel in de gaten dat je militairen niet op een lege maag kon laten vechten en zocht naar een manier om grote hoeveelheden voedsel te conserveren en mee te nemen op lange barre tochten. De invoering van het conservenblik was een welkome oplossing voor de snel brekende glazen potten. Peter Durand, Philippe Girard en Bryan Donkin zijn namen die genoemd worden als de uitvinders van het conservenblik.

Zwaar geschut

De uitvinding van de blikopener liet alleen nog zo’n 50 jaar op zich wachten. De eerste blikken waren groot, dik en alleen te openen met zwaar geschut. De soldaten aan het front gebruikten hun bajonetten, zakmessen, of geweervuur om de blikken open te krijgen. Dit ondanks de gebruiksaanwijzing, die luidde: 'Cut round the top near the outer edge with a chisel and hammer.' Toen de blikken van dunner materiaal werden gemaakt, werd de blikopener uitgevonden en won het conservenblik aan populariteit binnen huishoudens.
 

Bekijk hier de video:

In de 100e editie van het magazine zetten we onze beste ontdekkingen in de spotlights. Benieuwd?

Foto: Dave Crosby