Flashback! We brengen iedere dag een mooie productie uit onze archieven. Vandaag de lekkerste baklava van Istanbul.

Omdat we vieren dat het 100ste nummer van Food inspiration magazine bijna uitkomt zijn we de archieven ingedoken. Deze maand zetten we iedere dag een mooie of inspirerende productie uit de oude doos in de schijnwerpers. Het tweede magazine stond geheel in het teken van Istanbul. En als je Istanbul zegt, denk je natuurlijk aan baklava.

De lekkerste baklava van Istanbul wordt gemaakt bij Karaköy Güllüoglu. Eigenaar is Nadir Güllü, een man die het ambacht in ere houdt. Alle kennis en kunde van de bereiding van baklava is in het hoofd van zijn meesterbakkers opgeslagen. Food Inspiration filmde het productieproces en was onder de indruk van het vakmanschap.

Bakken op intuïtie

De zestig medewerkers maakten alle baklava handmatig; aanwezige machines waren slechts hulpmiddelen en ondergeschikt aan de kennis en kunde van het personeel. Niets was in processtappen vastgelegd, alles zat in het hoofd van de medewerkers 'opgeslagen' en ging dus grotendeels op intuïtie. Hier kijken we naar écht vakmanschap; de ovenmeester bepaalt hoe lang de baklava gebakken wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je pas baklavameester wordt na vijf jaar intensieve training.

Liefde en natuurlijke ingrediënten

Karaköy Güllüoglu is opgericht in 1949 en al jarenlang de bekendste producent van baklava in Turkije. Güllü heeft al vele awards in de wacht gesleept voor zijn specialiteit. Het moet gezegd worden; de baklava van Karaköy was heerlijk, geweldig in balans, niet te zoet, niet te vet, niet te nat: gewoon erg lekker! Op onze vraag wat het geheim is voor een perfect eindproduct, antwoordt hij: 'Veel Liefde en uitsluitend natuurlijke ingrediënten.'

Bekijk hier ons bezoek aan Karaköy Güllüoglu:

Benieuwd naar de Istanbul-editie van Food Inspiration?

Foto: Michal Sänger