Mobiele keukens voor stoere mannen. De foodtruck back in the days!

De keuken op wielen is inmiddels een fenomeen. Maar eigenlijk geven de mobiele wagens het straatbeeld al eeuwen kleur en geur.

1866
Het was in 1866 dat de Amerikaanse veehouder Charles Goodnight een oude legerwagon ombouwde tot mobiele keuken om cowboys – die met hun vee op reis waren van Texas naar New Mexico – te voorzien van maaltijden.

Cookies
Vanuit de chuck wagon werden vooral maaltijden bereid met ingrediënten die makkelijk te conserveren waren zoals bonen, gepekeld vlees en zuurdesem brood. De koks – ‘cookies’ genaamd – waren vaak om drie uur ’s nachts al in de weer om het vuur aan te stoken, broodjes te bakken en alle voorbereidingen te treffen om een hele kudde hardwerkende mannen te voeden. Naast het koken, werden de cookies ook ingezet als kapper, tandarts en bankier. Nog steeds worden door heel de Verenigde Staten cook-offs gehouden met de traditionele chuck wagon.

Benieuwd naar de complete geschiedenis van de foodtruck? Bekijk het artikel in het magazine.