Hollanders consumeren graag rauwe haring, de zee herbergt ook groente en fruit en oesters zijn in de warme zomermaanden kwalitatief slecht en dus mager. Maar wat is hier van waar? Vishandelaar Jan van As legt uit.

Oesters zijn in de warme zomermaanden kwalitatief slecht en dus mager
'In de warme periode is de oester aan het 'melken', oftewel voortplanten. Toch is het mogelijk om mooie en lekkere oesters te eten in de zomer. Dat komt doordat er steeds meer oesters worden verhandeld die gemanipuleerd zijn en zich niet meer voortplanten.'

De zee zit vol groente en fruit
'Er wordt aangeraden om minimaal 200 gram groente en fruit te consumeren per dag. Wist je dat de zee ook groente en fruit herbergt? Zo is er zeesla, zeebes, zeekomkommer, zeeappel, zeebiet en veel verschillende zeewieren die als vervanging van de gebruikelijke groente kunnen dienen. Voordeel is dat deze zeegroenten zeer gezond zijn voor de mens.'

Hollandse haringen eet je rauw
'De Hollander consumeert graag een haring. Liefhebbers kijken ernaar uit en krijgen spontaan de haringkoorts als de 'Hollandse Nieuwe' weer in aantocht is. De start van het nieuwe seizoen kenmerkt zich door een felle strijd om de beste haring heeft van Nederland. Internationaal staan we bekend om het rauw consumeren van haring. Dat is feitelijk onjuist. De haring is geconserveerd. Het heet niet voor niets zoute haring!'

Win een receptenboek
Versvishandel Jan van As denkt graag mee met haar klanten, want er valt veel te vertellen over vis. Daarom nu een actie waarbij je kans maakt op één van de receptenboeken van VIS & SEIZOEN. 
 

Lees meer over feiten en fabels in het Food Inspiration magazine Wat is waar?