Spraakmakend experimenteren tijdens #Foodhack 2013.

Op 3 juni was Eindhoven de plek waar foodprofessionals zich lieten inspireren en met elkaar discussieerden over de toekomst van ons voedsel tijdens het evenement Foodhack. Zo'n 200 professionals uit de voedings- en gastvrijheidsindustrie werden gevoed met inspiratie en nieuwe technologische ontwikkelingen. Hoofdredacteur Food Inspiration Magazine Hans Steenbergen presenteerde de avond en het diner werd verzorgd door tweesterrenchef Dick Middelkoop van de Treeswijkhoeve en fooddesigner Annelies Hermsen.

Ontvangst met magic meatballs van kweekvlees, een soep van bouillonpillen en heet water maar daartegenover een traditioneel bereidde bouillon. Alle deelnemers discussieerden er op los. Wat is lekkerder, wat is meer beleving en wat brengt de toekomst ons nog allemaal voor ontwikkelingen? Nano food is zo'n ontwikkeling en Koert van Mensvoort bracht de discussie flink op gang met experimentele voorbeelden als in vitro vlees en een nano belt die een telefoon kan opladen door gebruik te maken van het menselijk buikvet. Bob Hutten sprak over de ethiek van voedsel. "Cultuur is een belangrijk element in eten en dat kan technologie niet vervangen." De technologie werd zichtbaar bij het hoofdgerecht: tweesterren Michelin magnetronmaaltijden van de Treeswijkhoeve. Nog zichtbaarder werd de technologie bij de "wedstrijd" Man against the machine. Toppatissier Robert van Beckhoven nam het op tegen de 3D foodprinter. De meningen verschilden net zoveel als smaken verschillen. Eén ding werd wel duidelijk tijdens deze eerste Foodhack, de toekomst van hoe we kijken en omgaan met voedsel is hard aan het veranderen, mede door de invloed van technologie.

Foto's en meningen die de deelnemers via social media plaatsten kun je lezen in de Storify.

Foto: Punkmedia.