Duurzaam vis vangen was nog nooit zo belangrijk. @FishTalesTweets geeft vissers een stem.

Bart van Olphen was eigenaar van Fishes, een bedrijf gericht op duurzaam gevangen vis. In het verleden was de vraag naar zijn vis zó groot, dat onervarenheid binnen retail hem uiteindelijk de das om deed. Nu gaat Bart zich wederom inzetten voor vis. Dit keer met Fishtales.
De vismarkt is op dit moment gericht op de vraag van de consument, het aanbod moet hoog zijn om ervoor te zorgen dat de schappen niet leeg raken. Bart wil de vraagcultuur omdraaien naar een bewustwording van het aanbod, zodat consumenten ‘en passant’ vis zullen gaan kopen. 

Vis met een verhaal
De naam zegt het al, de duurzame vis van Bart is niet ‘gewoon’, het is vis met een verhaal. De vis zal niet alleen informatie over de visser bevatten, maar ook over de hoeveelheid die de visser heeft gevangen. Nummers op de verpakking geven aan hoe groot de maximale vangst is en op is in dit geval dus ook écht op. Door een emotionele verbinding te creëren tussen product en consument wordt verkoop gestimuleerd. 

Ongelijke visconsumptie
‘Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ is in de visbranche een bekend fenomeen. Weinig mensen zijn bekend met alle soorten vis, en zullen het onbekende niet eten. Dit zorgt voor een ongelijke verdeling binnen de visconsumptie. Door totale transparantie aan te bieden, gecombineerd met producten die visbereiding makkelijker maken zal de consumptie van onbekende vis stijgen. Denk hierbij aan sauzen die in het bijzonder bij een speciaal soort vis passen, of vis op bagels en sandwiches. Fishtales zal de consument leren hoe je bepaalde vis klaar maakt, en in welk seizoen. Op deze manier hoopt het bedrijf in de toekomst het verschil te kunnen maken op de Europese vismarkt met een toename van duurzaam gevangen vis.