Hoe belangrijk is gefermenteerd #voedsel? In het nieuwe Food Inspiration Magazine #vital food lees je hier meer over!

Waar het vroeger noodzaak was, lijkt het vandaag de dag steeds meer verheven te worden tot het nieuwe superfood: ingemaakt voedsel. Van pickles, zuurkool en mosterd tot waterkefir, kimchi en kombucha. 

Levende bacteriën

Gefermenteerd voedsel bevat veel probiotica, zogenaamde levende (en goede) bacteriën. Bacteriën zijn essentieel voor je gezondheid en in de darmen huizen zo’n honderdduizend miljard bacteriën die voor een groot deel ons immuunsysteem bepalen. Door veel gefermenteerd voedsel te eten, kunnen deze bacteriën volop hun heilzame werk blijven doen.

Vertering, vitaminen & mineralen

Fermenteren zorgt voor een gedeeltelijke voorvertering van het eten. Door voedsel te fermenteren worden complexe moleculen in kleinere moleculen opgesplitst, zodat die makkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. Daarnaast worden vitaminen en mineralen beter opgenomen door het lichaam, omdat er bij fermentatie enzymen ontstaan die vitaminen en mineralen nodig hebben om werkzaam te zijn.