Ik heb het zo druk…. Escapisme als nieuwe trend in de hotellerie.

Naast de bekende verlangens naar transparantie, eerlijkheid, authenticiteit en lokale producten - wat gevolgen zijn van onzekere tijden - zijn consumenten ook op zoek naar een kans om te ontsnappen. Ontsnappen aan de stress en drukte van ieders bezige bestaan, vol onzekerheden en verantwoordelijkheden. En dat is helemaal niet raar. 

Het breekpunt

De ontwikkeling vloeit niet alleen voort uit de economische recessie, maar - anders dan bij eerdere donkere economische tijden zoals de jaren dertig - ook uit het online bestaansleven. Het samenspel van onzekerheden en het gevoel om verplicht 24/7 digitaal verbonden te zijn breekt de consument op. Rond de wisseling van het millennium zocht menigeen toevlucht tot de online wereld voor escapisme (Second Life), nu is de vlucht juist uit de online wereld.

Op zoek naar een uitweg

De één ontsnapt uit de sleur door een film te kijken of helemaal los te gaan op een festival, de ander door letterlijk een pauze te nemen van het drukke leven thuis en op het werk. Even uit huis. Weg van dat kantoor. In een andere omgeving ontspan je sneller en wordt je minder snel herinnerd aan de drukte van het thuisfront.

Hedonisme

In de zoektocht naar ontspanning, vinden velen hun smartphone tijdens zo’n retraite ineens minder belangrijk. Even niet online noch bereikbaar zijn. Slimme slaapconcepten spelen daarop in, door hun gasten volledig onder te dompelen in een relax-experience. Met volle aandacht voor de natuur, cultuur of sport. En natuurlijk voor zichzelf.

Benieuwd naar hotels waarin escapisme de boventoon voert? Bekijk de nieuwe hoteleditie van Food Inspiration Magazine