Het strand, terras en de hangmat vragen om easy food. Dit zijn de 5 tips voor de moderne hapjeskaart!

Gasten kiezen op zomerse dagen steeds vaker voor een ‘totaalaanbod’. Drinken met iets te eten erbij. Warme dagen lenen zich alleen niet voor overvolle borden. Kleine hapjes en snacks vormen een perfect selling point. En dan niet hoe zouter de pinda’s, hoe meer drank er wordt besteld…

Shrinking en sharing

‘Supersize’ en ‘XXL’ zijn termen die je op de moderne hapjeskaart niet vaak meer tegenkomt. Interessanter zijn verkleinde versies van bestaande en bekende gerechten. Denk aan kleine hamburgers, mini-wraps, of een proeverij van drie glaasjes koude soepen. Behalve dat ze er aantrekkelijker uitzien dan hun grote broers, zijn ze bovendien voor gasten veel makkelijker te eten met de hand.

Uit het vuistje

Shrinking sluit aan op de trend van shared dining, het makkelijk met elkaar delen en eten van hapjes en gerechtjes. Door de portiegrootte te verkleinen, hebben gasten meer te kiezen en proeven.

Hoe makkelijker met de hand te eten, hoe beter

Fingerfood wint nog altijd aan populariteit. Je hoeft niet uitgebreid aan tafel te gaan zitten en netjes met bestek te eten. Gewoon een schaal en wat servetjes op de bar of op tafel. Iedereen kan hier lekker van pakken.

Knoei-proof graag

Ook al is het op zomerse dagen megadruk en aanpoten achter de bar, in de keuken en de bediening, zeker met evenementen zoals een EK of WK voetbal een goede presentatie is belangrijk! Druipende sausbakjes en slordig opgemaakte bordjes zijn slechte reclame. Ervoor zorgen dat hapjes knoei-proof zijn, biedt de uitkomst.

Van de zaak?

Laat tijdens een evenement of speciale avond personeel eens rondlopen met hapjes. Vooraf helemaal klaargemaakt of maak ze voor de ogen van de gast klaar. Je kunt ze gratis weggeven, dan doe je op een positieve wijze aan gastenbinding. Of verkoop ze. Dit werkt vooral goed bij de meer ingewikkelde hapjes die je bijvoorbeeld op de palm of muis van de hand van de gast maakt, waarna ze het in één keer in de mond kunnen stoppen.

Groei en maximaliseren van winst is anno 2015 niet meer het adagium. Persoonlijk geluk telt zwaarder. We duiken in de wereld van de kleine foodondernemer. Meer weten over dit onderwerp?