Met De Plukroute wilt Martijn Ballemans mensen inspireren om meer om zich heen te kijken naar de mogelijkheden die de stad biedt

Tegenwoordig halen we ons voedsel van ver weg, een paar duizend kilometer aan afgelegde afstanden ligt dagelijks op ons bord. Met De Plukroute wilt Martijn Ballemans van PuurPermacultuur mensen inspireren om meer om zich heen te kijken naar de mogelijkheden die de stad biedt.

Goed doen

’Eten is gratis te vinden! Namelijk aan bomen en al bestaand groen. Er zijn overal parken en plantsoentjes, waarom voegen we niet nog meer eetbare planten daaraan toe? Ik zie een verandering in de manier waarop we met groen omgaan en waarop we naar het voedselsysteem kijken.’ Eetbare planten en voedsel zorgt in zo’n park voor verhoging van de biodiversiteit, dus het is ook nog eens goed voor de natuur zelf. Ook wordt gezond voedsel zo gratis beschikbaar gesteld, iets wat met open armen wordt ontvangen door armere wijken en gezien de ontwikkelingen omtrent obesitas, ook door de gemeenten.

De stad als supermarkt

Het is volgens Martijn helemaal niet moeilijk om de stad als supermarkt te gaan bekijken. ‘Als je meer om je heen gaat kijken ontwikkel je er vanzelf oog voor. Wanneer je gaat kijken zoals jagers en verzamelaars, realiseer je dat je ontzettend veel planten kunt eten. Brandnetel is een van de meest gezonde planten om te eten, maar ook erg makkelijk vindbaar. Ook veel bloemen kun je eten, zoals goudsbloem, korenbloem, klaproos en teunisbloem. Hiermee kun je een hele salade opleuken, niet alleen voor het oog maar ook qua smaak.‘

Ruilen zonder huilen

Het is eigenlijk een soort random act of kindness voor vreemden en stadsgenoten. ‘Het zou helemaal leuk zijn als mensen in hun voortuinen bomen met appels en peren laten groeien, zodat voorbijgangers een stukje fruit kunnen plukken. Of bijvoorbeeld een frambozenstruik in je voortuin, dat eet iedereen! Zulke initiatieven verbinden buren met elkaar omdat het een onderwerp biedt om over te praten maar ook omdat het erg leuk is om oogst te delen en te ruilen.’

Planfase Tilburg

In Tilburg wilt Martijn een plukroute aanleggen, waarover nu druk onderhandelt wordt. Het idee is om 800 struiken en 400 bomen te gaan planten, in één wijk als pilot. Met deze ene wijk wordt ongeveer 1000 kilo aan fruit en noten beschikbaar gesteld. ‘Mensen zijn erg onder de indruk van ons voorstel voor zo’n plukroute in een wijk en zien het echt als een cadeau voor de wijk!’ Martijn geeft ook cursussen waarmee je net een stapje verder geholpen wordt om de stad als supermarkt te bekijken.

 

4x 'W'
Wie: Martijn Ballemans
Wat: De Plukroute
Waar: Tilburg
Website: www.facebook.com/plukroute


- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.
- - -