De opmars van microbrouwerijen biedt cafes kans om zich te onderscheiden met een breed drankenassortiment

Veel microbrouwers begonnen ooit in hun garage, schuur of kelder. Horecaondernemers zetten deze lokale specialiteiten graag op de tap of op de kaart. De opmars van microbrouwerijen biedt cafés een kans om zich te onderscheiden met een breed drankenassortiment.

In Portland en Mountain View in Amerika zijn we al cafés en biergartens tegengekomen met vijftig Amerikaanse bieren van de tap. En dan nog eens honderden per fles. Gelijkgestemden zoeken elkaar op voor inspiratie. Steeds vaker zien we daarom samenwerkingsvormen tussen (micro)brouwerijen onderling. Regionaal, nationaal en internationaal. Vooral de Amerikaanse craftbeer brouwers lijken zeer open te staan voor samenwerking.

Hard to get

Een actueel voorbeeld is Life & Limb, een gezamenlijk brouwsel van de Amerikaanse brouwerijen Dogfish Head en Sierra Nevada. Of de samenwerking tussen de Amerikaanse Stone Brewing en de Schotse BrewDog. Misschien wel de grootste samenwerking tot nu toe is die van de grootste Amerikaanse craftbrewery Boston Beer Co. en het Duitse Weihestephan. De bieren die voortvloeien uit dergelijke samenwerkingen worden in de markt gezet als hard to get collectoritems en geven de kleine brouwerijen veel publiciteit.

Lees meer over de trend naar lokale, kleinschalige productie in de drankensector in de nieuwe Het wordt een rot jaar-editie

Beeld: Rahi Rezvani