Gebrek aan luchtig desembrood zorgde voor de start van een beroemde ruilhandel. Bijzonder toch?

Toen zij voor haar werk in Berlijn ging wonen, kwam ze tot de ontdekking dat Duitsers prima spelt- en roggenbrood kunnen bakken, maar een lekker luchtig witbrood niet. Dus begon Elmlid zelf met het bakken van desembrood.

Verassen
Omdat een goed gebakken brood veel oefening vergt, stond haar huis binnen de kortste keren vol met bakken rijzend deeg. Met al dat overtollige brood verraste ze vrienden en collega’s. Als dank kreeg ze op een dag van vrienden tickets voor de Berliner Philharmoniker. De dankbaarheid die ze voelde toen ze iets terugkreeg voor haar brood legde de basis voor haar online community The Bread Exchange.

Gitaarlessen
Elmlid bakt inmiddels de meest uiteenlopende broden. En iedere keer dat ze een nieuwe bakt, kondigt ze dit aan binnen haar netwerk. In ruil ontvangt ze de meest uiteenlopende producten: gitaarlessen, een vakantie in Portugal en haar favoriet souvenirs uit de hele wereld. Ook nieuwe ingrediënten ruilt ze tegen haar brood, zoals het zout uit IJsland waarmee ze haar nieuwste brood heeft gebakken. Inmiddels reist Elmlid de wereld over voor haar project en organiseert ze regelmatig voor merken en bureaus een pop-up bakkerij.

De andere voorbeelden van ruilhandel lezen?
Bekijk dan heel het artikel in het magazine.