Sushi ruilen voor een pot jam. In steden als Londen, New York en Berlijn vinden regelmatig Food Swaps plaats.

Markten waarop deelnemers hun eigen producten ruilen voor andermans zelfgemaakte of zelf verbouwde producten. Het idee is simpel: iedereen stalt zijn spullen uit en het eerste uur wordt er alleen maar gekeken en geproefd bij elkaar. Als ze geïnteresseerd zijn in een product, schrijven ze hun naam op een kaartje en het product dat ze zelf in de aanbieding hebben.

Hectiek
Zodra het laatste half uur ingaat, mag er geruild worden en dat zorgt altijd weer voor de nodige hectische taferelen.
The Food Swap Networkbreidt zich sinds de oprichting drie jaar geleden razendsnel uit. Het initiatief komt van foodblogger en schrijver Kate Payne.

Kennis
Het begon met een door Payne georganiseerde kleinschalige markt in Brooklyn New York. Dankzij aandacht in de media werd het concept overgenomen in Portland en al snel volgende meer plekken in Amerika. De food swaps zijn niet alleen bedoeld om producten te ruilen, maar ook om kennis en middelen uit te wisselen. Zowel huisvrouwen in Devon als hipsters in Portland organiseren markten om elkaars producten te ruilen. Nu is het alleen nog maar wachten op de eerste Nederlandse Food Swap markt.

De andere voorbeelden van ruilhandel lezen?
Bekijk dan heel het artikel in het magazine.