Het grote kwaad in voedsel begint met een E. Fabel of feit?

E-nummers hebben een opvallend slechte reputatie. Dit komt vooral door publicaties over aspartaam (E951) en mononatriumglutamaat (E621). Aspartaam, een zoetstof zou het zenuwenstelsel aantasten, kanker verwekken en miskramen veroorzaken. Hiervoor is echter geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs.

Sterke verhalen
De E staat voor Europa en het nummer refereert aan de toevoeging. ‘Van elk E-nummer is beschreven hoeveel erin mag zitten en hoeveel je er per dag van mag binnenkrijgen’, zeggen Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten in het boek De laatste paling, sterke verhalen over ons eten. 

Antiklontermiddelen
Zo mag E284 (boorzuur) alleen aan kaviaar worden toegevoegd en mag je van E252 (kaliumnitraat, zit onder meer in salami) per dag niet meer dan 3,7 milligram per kilo lichaamsgewicht. De meeste toevoegingen zijn antioxidanten (om bederf door zuurstof tegen te gaan), kleurstoffen, antiklontermiddelen, stabilisatoren, conserveermiddelen en zoetstoffen. Dankzij E-nummers kunnen we ons voedsel langer bewaren, smaakt het beter, gaat het niet klonten of schiften.

Win, win, win!
Food Inspiration mag drie exemplaren weggeven van het boek De laatste paling. Welk fabel hebben we gemist? Mail je fabel naar redactie@foodinspiration.nl onder vermelding van ‘Winactie Paling’ en wie weet maak jij kans op een gratis exemplaar!

Meer fabels en feiten lezen? Bekijk dan het hele artikel in het magazine.