Europa’s eerste onderwater-restaurant wordt gebouwd in Noorwegen.

Bij een restaurantbezoek telt de ervaring tegenwoordig bijna net zo zwaar als het eten zelf. De omgeving, gastvrijheid, presentatie, inrichting, en sfeer vormen samen een belevenis die het liefst onvergetelijk is. In dit kader zoeken veel concepten de extremen op, zoals ook onderwater-restaurant Under in Noorwegen.

Betonnen buis

Under belooft een unieke ervaring te worden. Hoewel het restaurant waarschijnlijk pas in 2019 open gaat geloven de makers er heilig in dat het meer dan een gimmick is. Van de buitenkant is Under rustig onaantrekkelijk te noemen. Het is een betonnen buis die onder een hoek van bijna 45 graden de zee in verdwijnt. Een industriële tunnel naar een andere wereld. De minimalistische invloed van de Nordic Cuisine is voelbaar.

Veilig voelen

De binnenkant moet echter heel anders worden. Het is voor de makers vooral belangrijk dat gasten zich veilig voelen, dus wordt er gekozen voor veel warme, natuurlijke materialen om een gemoedelijke sfeer te creëren. Halverwege de afdaling naar de zeebodem komt ook een champagne-bar, misschien om de overgang wat soepeler te laten verlopen.

Altijd beter

In ons internet tijdperk waarin alles online gedeeld en beoordeeld wordt zoeken nieuwe food concepten steeds vaker de extremen op om op te vallen. En dat is ook niet zo gek, want met een wereld aan keuze is goed genoeg niet meer voldoende. Een zeventje als feedback is een ticket naar faillissement. Het liefst moet je uniek zijn, maar ben je dan niet dan is alles minder dan perfect niet meer goed genoeg. Bij Under hopen ze dat de onderwaterervaring genoeg is om het hoofd boven water te kunnen houden.

Foto: MIR en Snøhetta via CNN