Bagels & Beans doet mee aan de proteïne flip.

Insecten zijn een aanzienlijk duurzamere bron van eiwit dan ‘traditionele’ dierlijke proteïnen zoals je die in varkens-, rund- of kippenvlees tegenkomt. In samenwerking met Delibugs brengt keten Bagels & Beans deze alternatieve eiwitten nu als bagel beleg.

Dappere keuze

Het getuigt zeker van moed om een dergelijke stap te zetten. Het mag immers wel zo zijn dat ongeveer twee miljard mensen dagelijks insecten eten, en dat er een aantal veel voorkomende E-nummers zijn waarin insecten worden verwerkt, maar dat is bij lange na niet hetzelfde als mensen open en bloot sprinkhanen voorschotelen. De vraag is of dat gaat werken. De gedachte erachter is in ieder geval lovenswaardig, want het is inderdaad het geval dat ons huidige voedselsysteem eindig is, en we nieuwe, duurzamere processen en producten moeten vinden om ook in de toekomst nog te kunnen genieten van al het moois dat de natuur ons nu biedt.

De proteïne-flip

Met dierlijke eiwitten als een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit en watervervuiling, is het tijd om een nieuwe balans aan te brengen in het proteïneportfolio van het huidige restaurantmenu. Nu is het wel zo dat sommige proteïnen zijn beter dan anderen voor de algehele gezondheid van de planeet en de mens. Zo worden plantaardige proteïnen geassocieerd met een kleine kans op chronische ziekten, een langere levensverwachting en een kleinere ecologische voetafdruk ten opzichte van dierlijke proteïnen. Met dit in het achterhoofd zien insecten eruit als een interessante middenweg, zo lang men ze ook echt wil eten dan.

Edit 26-03-2018 

Inmiddels werkt Bagels & Beans samen met Jimini's voor de levering van hun insecten