Geef aandacht aan kindergerechten, want ‘de kleine gast van nu, is de grote gast later’, zegt @SusanAretz.

Met iens.nl in het achterhoofd begon Susan Aretz drie jaar geleden de website Smulpaapje, waarop ze restaurants verzamelt waar je met kinderen meer kunt eten dan het standaard kindermenu. De tips van Susan Aretz:

Geef gezonde opties

‘Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bewuster bezig met eten, waaronder ook veel ouders’, vertelt Susan Aretz. ‘Deze ouders nemen niet langer genoegen met gefrituurde meuk die je vaak terugziet in een standaard kindermenu. Want feit is: er zijn wereldwijd 42 miljoen kinderen met overgewicht. De keuzes die in de jonge jaren gemaakt worden hebben effect op de rest van je leven.’

Het kindermenu is gewoon een ‘no go!’

‘Waarom niet een aangepaste, kleinere portie van het volwassenenmenu? Dan hoeft de keuken ook niks speciaals te maken of extra in te kopen, want alle ingrediënten zijn ervoor in huis. Kinderen kunnen qua smaak veel meer aan dan we aannemen.’

Kijk naar wat voor type gast je krijgt

‘Willen gasten de gerechten in een sneller tempo geserveerd krijgen? Of het eten voor de kinderen tegelijkertijd met het voorgerecht van de ouders? Vráág het en de gasten zullen je dankbaar zijn!’

Geef de keuze

‘Laatst waren we met onze dochter Meike (5) in een restaurant in Amsterdam en ik vroeg wat ze haar zouden aanbevelen. Toen zeiden ze: ‘Roep maar waar ze zin in heeft en we maken het.’ Dat spreekt van zoveel gastvrijheid en creativiteit. Dat vergeet je als gast niet.’

Kook echt eten

‘Geen processed food. Niks uit blik. Wil je appelmoes en friet serveren als kindermenu? Prima. Maar zorg dan dat je het zélf maakt. We willen als we met onze kinderen uit eten gaan écht én lekker eten. En de kleine gast van nu is de grote gast later!’

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?

Foto: Simone van den Berg