Omdat ze geen melk geven, worden alle pasgeboren stiertjes normaal gesproken naar de mesterij gebracht. Extreem zonde, vindt ‘boer in burger’ Jacob Beeker.

Stierkalveren gaan tussen de veertiende en 35ste dag na geboorte naar opvangcentra. Hierna vertrekken ze richting mesterijen waar ze na zes maanden worden geslacht. Vroeger gold er nog een stierenpremie waarmee je van de overheid een subsidie kreeg wanneer je een stiertje afmestte. Maar sinds 1 september 2014 staat er bij de opvangcentra een weegschaal. Wanneer de boer een kalfje levert dat lichter is dan 36 kilo, krijgt de boer een boete van honderd euro en krijgt hij het kalf terug. Aan een Jersey zit van oorsprong relatief weinig vlees en dus willen de mesterijen ze niet. Voor de boer een reden tot euthanasie van de dieren.

Gecrowdfund stierenvlees

Extreem zonde, vindt ‘boer in burger’ Jacob Beeker. Volgens hem is de smaak van de Jersey stiertjes bijzonder, blank, biologisch, gemarmerd en daardoor smaakvol. Daarom runt hij sinds 2011 samen met zijn vriendin in Otterlo een vleesveebedrijf met zeventig Jersey stiertjes - die afkomstig zijn van melkveebedrijf Remeker uit Lunteren - van drie weken tot 24 maanden oud. Het vlees verkoopt hij op internet, in drie natuurwinkels en via crowdfunding op jerseyvleesbestellen.nl.

Meer weten over dit onderwerp?