Haantjes die in de legkipindustrie terecht komen, gaan in Nederland door de vergasser. Dit kan ook anders vindt @Hollandshaantje.

Daar waar de kip - letterlijk - aan de lopende band eieren legt, delft het mannelijk geslacht het onderspit tussen de legkippen. Een kip heeft geen haan nodig om eieren te kunnen leggen en dus worden de miljarden hanen die ieder jaar worden geboren in de legkipindustrie, vernietigd of verwerkt tot diervoeding.

Vleeskippen en leghanen

De verdeling man-vrouw bij kippen is ongeveer fifty-fifty. Er worden dus evenveel leghanen als -hennen geboren. Een vleeskip kan zowel een hen als haan zijn, maar in de legindustrie is het vrouwelijk geslacht essentieel. De haantjes die in de legkipindustrie terecht komen, gaan in Nederland daarom door de vergasser om vervolgens als diervoeding verwerkt te worden. In het buitenland belanden ze veelal bij het afval.

Hollands Haantje

Als reactie op de ondergewaardeerde rol van de haan richtte pluimveehouder Ruud Zanders samen met poeliers Thomas van Meel en Jan Ruig het bedrijf Hollands Haantje op. In een stal fokt het drietal per week nu zo'n vijfhonderd leghaantjes op die anders geslacht zouden worden. Tijdens het Food Film Festival in mei 2014 werden de leghaantjes geserveerd in het pop-up restaurant onder leiding van topchef Joris Bijdendijk.

Meer weten over dit onderwerp?