Lokaal en internationaal smelt samen en avontuur gaat samen met eenvoud. Dutch Cuisine als nieuwe kookfilosofie.

De Nederlandse keuken vernieuwt. Chefs vinden elkaar in een nieuwe kookfilosofie waarbij groenten belangrijker worden, lokale ingrediënten gecombineerd worden met internationale en avontuur samen gaat met eenvoud.

Of de beweging nu Lowfood heet, Slowfood Alliance of Dutch Cuisine, dat maakt niet zo veel uit. Het gedachtegoed vertoont grote overeenkomsten. Geïnspireerd door het Deense succesverhaal van restaurant Noma en Nordic Cuisine, zoeken chefs en restaurateurs internationale erkenning voor de Nederlandse kookschool.

Een van de wegbereiders van Dutch Cuisine is Albert Kooy. Zijn standaardwerk ‘De Nieuwe Nederlandse keuken’ verscheen al in 2006. Gevolgd in 2012 door ‘5 ingrediënten voor beter, verser, eerlijker en gezonder eten’, een manifest waarin hij de waarden formuleert van de Nieuwe Nederlandse keuken .

Principes

De Dutch Cuisine bestaat uit vijf principes:

  • Cultuur
  • Waarde
  • Gezond
  • Natuur
  • Kwaliteit

Deze principes zijn in iedere keuken toepasbaar. Of dit nou de keuken is van een sterrenrestaurant, eetcafé, bedrijfsrestaurant, ziekenhuis of bij de mensen thuis.

Lees meer over de vijf principes van Dutch Cuisine in de Blik op 2015-editie