Spiesjes met kippenanusjes? Lees meer over het verblijf van fooddesigner @AnneliesHermsen in Taipei.

Fooddesigner Annelies Hermsen kreeg afgelopen zomer de kans om een maand te wonen en te werken in Taipei, Taiwan. Met haar eigen transformatorhuisje in Treasure Hill Artist Village als thuisbasis, dompelde ze zich volledig onder in de Taiwanese cultuur. Op zoek naar culinaire inspiratie. Een paar bijzondere ontdekkingen deelt ze met ons.

Frisdrank Jelly

Annelies: ‘Qua klimaat heb ik niet de meest gunstige periode uitgekozen om te reizen. Juni en juli zijn de warmste en vochtigste maanden van het jaar hier. Temperaturen van 35 tot 40 graden en luchtvochtigheid die niet onder de 90% zakt... Kortom, je zoekt al gauw verkoeling. Daar bieden enerzijds de airconditioned winkels, restaurantjes en metrostations uitkomst maar je kunt hier ook overal verkoelende drankjes kopen, vaak op basis van een gelei.’

‘Deze gelei gemaakt van mesona is erg dorstlessend en de manier waarop het klaargemaakt wordt hoogst vermakelijk. De man in kwestie pakt een groot blok blubberige zwarte substantie, deze wordt een beetje afgespoeld en op een soort grove zeef gelegd. Hij snijdt de blubber overdwars door en duwt het dan door de zeef heen, de kleine blokjes die overblijven worden met water aangelengd en klaar is je ultieme dorstlesser.’

Bizar food

Annelies: ‘Om wat meer van het land te zien behalve de hoofdstad reis ik voor een paar dagen naar Tainan, een zuidelijke stad in Taiwan. Volgens de locals die ik in Taipei heb leren kennen is het eten in Tainan het beste van het hele land. Iedere dag van de week is hier een night market waar eten en drinken centraal staat. Ik word uitgedaagd van alles te proberen en dat doe ik dan ook zeker.’

‘Ik proef een sapje van ‘bittermelon’, zo bitter heb ik nog nooit geproefd. Ik neem een spiesje met kippenanusjes, een hap die eruit ziet als kikkerdril maar smaakt naar exotisch fruit. Daarbij krijg je een soort kruidige ijsdrank om alles weg te spoelen. Ik ga bijna van m’n graatje als ik de stinky tofu ruik en besluit dat dit een brug te ver is. Hier zullen ze waarschijnlijk raar opkijken van een goed stukje ruikende munsterkaas waar ik dan wel weer heel erg van hou, maar deze ervaring bewaar ik voor een volgende bezoek aan dit bijzondere land.’

Annelies Hermsen (32) is in 2005 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Hetzelfde jaar startte ze haar eigen ontwerpstudio waar ze zich bezig houdt met productdesign, conceptontwikkeling en fooddesign. Ontwerpen die te maken hebben met voeding lopen als een rode draad door veel van haar projecten. Belangrijk in al haar ontwerpen zijn een goede, kwalitatieve basis, een duidelijke boodschap en een eenvoudige, pure uitstraling.

Lees meer over de ontdekkingen van Annelies in Taipei in de World edition.