De leghaan mag zich weer haantje de voorste noemen tijdens het @FoodFilmFestiv

Het Food Film Festival maakte afgelopen week gebruik van het vrolijk Paasfeest om minder vrolijke issues onder de aandacht te brengen. Want waar de kip  – letterlijk – aan de lopende band eieren legt, delft het mannelijk geslacht het onderspit tussen de legkippen. Een kip heeft geen haan nodig om eieren te kunnen leggen en dus worden de miljarden hanen die ieder jaar worden geboren in de legkipindustrie, vernietigd of verwerkt tot diervoeding. Tijd dus om deze ondergewaardeerde diersoort op de kaart te zetten.

Hollands Haantje
Ieder jaar zet het Food Film Festival Restaurant een diersoort of groente op de kaart die onze borden normaliter om wat voor reden dan ook niet bereikt. Dit jaar zocht de organisatie achter het festival contact met pluimveehouder Ruud Zanders. Samen met poeliers Thomas van Meel en Jan Ruig richtte hij Hollands Haantje op. In een stal fokt het drietal per week nu zo'n vijfhonderd leghaantjes op die anders geslacht zouden worden.

Vernietiging
Het initiatief Hollands Haantje is een reactie op de ondergewaarde rol van de haan in de legkipindustrie. De verdeling man-vrouw bij kippen is ongeveer fifty-fifty. Er worden dus evenveel leghanen als –hennen geboren. Een vleeskip kan zowel een hen als haan zijn, maar in de legindustrie is het vrouwelijk geslacht essentieel. De haantjes die in de legkipindsutrie terecht komen, gaan in Nederland daarom door de vergasser om vervolgens als diervoeding verwerkt te worden. In het buitenland belanden ze veelal bij het afval.

Comeback van de leghaan
En dus geeft het Food Film Festival de leghaan weer een bestemming en begint het beestje tijdens het festival aan zijn comeback. Onder het mom ‘Red een kip, eet in het FFF Restaurant’, worden de leghaantjes geserveerd in het pop-up restaurant onder leiding van sterrenchef Joris Bijdendijk.

Een (gr)haantje meepikken? Het restaurant van het Food Film Festival is geopend tijdens het festival op 9, 10 en 11 mei. Bezoek de website voor meer informatie.