Zin in rökt björnkorv, oftewel berenworst? @ScandinavianEm serveert dit soort lokale Scandinavische lekkernij.

Begin november 2013 opende Scandinavian Embassy zijn deuren aan het Amsterdamse Sarphatipark. De plek in Amsterdam waar je ‘rökt björnkorv’, oftewel berenworst, kunt eten. Samen met andere Scandinavische lekkernijen als whitebread uit Denemarken, Zweedse kaviaar en elandhart. Verder is dit is de plek voor koffie, ontbijt, lunch en take-a-way. Alles Scandinavisch georiënteerd. Een zitplaats met berenvel ontbreekt dan ook niet.

Rökt björnkorv en elandhart
De berenworst wordt gemaakt van bruine beer uit Zweden. Deze wordt gerookt en bestaat uit 85 procent beer en 15 procent varkensbuik. Elandhart doet vermoeden dat het een grote en taaie spier is, maar deze wordt verrassend mals na pekelen en roken. Het krijgt een subtiele anijsachtige smaak.

Jaarlijks worden er in Zweden ongeveer driehonderd beren afgeschoten om geen gevaar te vormen voor de plaatselijke bevolking. Wordt dit niet gedaan, dan komen de beren naar de dorpen om voedsel te zoeken.

No waste
Tot voor kort werd alleen de huid van de geschoten beer meegenomen en werd het karkas terplekke begraven. Voor het vlees was weinig animo, omdat berenvlees een sterke smaak en geur heeft.

Tot voor kort, want een groep jonge Zweden vond het verspilling om niks met dit vlees te doen. Ze zijn met de jagers meegereisd en hebben het vlees van de beren meegenomen naar de stad. De slagers maakten er gerookte worst van, omdat het berenvlees door het roken het beste tot zijn recht komt.