Films kijken in 3D kennen we al. Maar mode geprint in 3D, sieraden geprint in 3D, een dessert dat je eet in 3D?

Printen van driedimensionale voorwerpen gebeurde voor het eerst in de jaren tachtig. Chirurgen behoorden tot de allereerste gebruikers, want het printen van een nieuwe prothese is preciezer en goedkoper dan een handgemaakte prothese. Op dit moment wordt de printer vooral ontdekt door kunstenaars en designers.

Wetenschappers en onderzoekers zijn op het moment druk bezig met het verbeteren van de kwaliteit van 3D-printers. Nu zijn ze nog langzaam en niet al het geprinte materiaal voldoet aan de kwaliteitseisen. Dat geldt zeker voor het printen van voedsel. Chocola en suikers kunnen al, maar op het printen van een biefstukje moeten we nog even wachten.

Meer lezen? Bekijk heel het artikel in het magazine.