Alleen speciaal opgeleide koks mogen dit gerecht bereiden, want een verkeerde portie kan dodelijk zijn..

Er is in Japan een grote waardering voor ambacht en traditie. Vakmanschap en beheersing van vaardigheden worden uitzonderlijk geëerd. Boeren, telers en chef-koks worden gezien als belangrijke schakels in de keten. Dat laatste gaat zeker op bij het eten van de giftige kogelvis, in het Japans: fugu.

Chef's risk

Kogelvissen hebben in hun eierstokken, lever, galblaas en darmen het gif tetrodotoxine. Deze stof is een kleine 300 keer giftiger dan kaliumcyanide. Alleen speciaal opgeleide koks met een vergunning mogen fugu bereiden en serveren. De chef verwijdert zorgvuldig de giftige delen en serveert de niet-giftige delen. Vaak neemt de kok de eerste hap als teken dat de vis perfect is gefileerd. 

Voor de risicomijdenden onder ons is er goed nieuws. Fugu wordt tegenwoordig industrieel gekweekt. Deze soort is niet giftig.

Bekijk hier de video over Fugu.

 

Meer lezen over Japanse visgebruiken?