Gastronomische restaurants weten al lang dat er geld verdiend kan worden met sexy food. Maar wanneer vindt een gast een gerecht sexy?

Gastronomie wordt nu meer als kunst beschouwd dan ooit tevoren. Het Department of Experimental Psychology aan de Universiteit van Oxford heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over het belang van de inrichting op een bord. Het onderzoek bewijst dat de oriëntatie van alle verschillende elementen op een bord erg belangrijk is en dat het de waardering voor het gerecht zelfs kan beïnvloeden.De belangrijkste uitkomst van het onderzoek (althans, voor ondernemers) is dat gasten bereid zijn aanzienlijk meer te betalen voor een gerecht dat er aantrekkelijker uit ziet.

 

Photo by Rafael Facundo Pedro Santos.

Photo by Rafael Facundo Pedro Santos.

 

Uien draaien

Chef en wetenschapper Charles Michel werkte voor dit onderzoek samen met het Science Museum om –door middel van een online methode- de gasten te testen. Zij lieten verschillend georiënteerde borden zien en lieten de gasten deze borden draaien, zodat het bord hen het meest aan zou spreken. Blijkbaar is er een expliciete positie waar gasten voorkeur voor hebben. Zo zien gasten bijvoorbeeld de punten van uien het liefst naar boven wijzen, van de gast af. Ze vinden een gerecht dan aantrekkelijker, het lijkt hen beter te smaken en ze zijn bereid hier meer geld voor te betalen. Wanneer elementen zoals uien naar beneden wijzen, naar de gast toe, kan dit zelfs geassocieerd worden met dreiging.

‘De opmaak van een bord is zo’n klein detail van de eet-ervaring –iets waar mensen zelden over nadenken- maar het is zeker belangrijk,’ zegt Michel. ‘Het lijkt erop dat veel principes van vormgeving en kunst ook op voeding van toepassing zijn. Eten is een groot deel van ons dagelijks welzijn, maar het zal nooit voldoende aandacht krijgen.’ Iets wat het wel verdient!