Permanente pop-up aan het IJ. @RAHIREZVANI maakte een prachtige fotoserie van @BAKrestaurant

Drie vrienden, geen geld, wel een droom: BAK restaurant. Als reizend gezelschap werden ze gebombardeerd tot pop-up en kookten ze op heel bijzondere plekken, van kerk tot kermis. Ze hadden succes en veel lol, maar verdienden niets behalve naamsbekendheid. En daarmee pakten ze in het voorjaar van 2013 voorlopig voor de laatste keer hun spullen uit, in het Veempakhuis aan het IJ in Amsterdam.

Beeld: Rahi Rezvani

Pakhuis met uitzicht

Een bijzonder pop-up-avontuur dat resulteerde in een succesvol restaurant. De drie vrienden achter BAK restaurant - Benny, Piet en Alessandro - betrokken een oud pakhuis met prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ, om voorlopig niet meer weg te gaan.

‘Een vaste plek is minstens net zo spannend’, zegt chef-kok en mede-eigenaar Benny Blisto. Deze artiestennaam heeft hij te danken aan zijn vrienden van de band Go Back To The Zoo, zij gaven hem de bijnaam Blisto en vernoemden later zelfs een album naar de chef.

Pop-up

Als pop-up concept zetten de jongens twee jaar lang op de mooiste locaties een restaurant op. Zoals in de Posthoornkerk in Amsterdam en op de megakermis in het Westerpark. Ze waren te vinden op veel festivals en namen bekende keukens over, zoals die van restaurant Rijsel en Gebr. Hartering. Toch, toen ze de kans kregen zich ergens te vestigen, twijfelden ze geen moment. ‘We deden altijd maximaal drie gangen, verder waren we al onze tijd kwijt aan inpakken, verhuizen en uitpakken. Nu serveren we vijf tot zeven ‘simpele’ gangen en kan ik echt focussen op de smaken, want simpel is niet altijd makkelijk. Weinig op het bord, maar diepe smaken, waarbij alles klopt.’

Bekijk de fotoserie en lees verder in de nieuwe Amsterdam-editie