The new consumers. Wie zijn het, wat drijft hen en hoe bereik je ze? Lees hier tip 3.

Ze communiceren via sociale media en hebben een groot netwerk. Deze groep, geboren rond 1990 en daarna, wordt ook wel de Millennials genoemd. Een jonge, groeiende doelgroep die steeds koopkrachtiger wordt en goed kan fungeren als ambassadeur voor je zaak of merk.

Jorrit Hoekstra en Anna-sterre Mees, research consultants bij Motivaction geven vier tips.

Tip 3. Bied structuur, anders gaat het mis
‘Met alle prikkels, kansen, mogelijkheden, ambities en drukte is structuur wenselijk. Bied Millennials structuur, dat hebben ze nodig. En geef ze daarbinnen de vrijheid om er zelf wat van te maken. Ze zijn creatief van geest en verwachten geholpen te worden om de ideeën van de toekomst te kunnen onderzoeken.’

Meer tips lezen?
Bekijk dan heel het artikel in het magazine.