FRIS: Je complete behoefte aan groente in poedervorm? We spraken met @eralosman van @SmartnessNature

Het klinkt onwerkelijk, maar het kan: je dagelijkse portie groente binnenkrijgen via een pil. Eral Osmanoglou ontwikkelde een wel heel bijzondere variant op de vitaminepillen die we terugvinden in het schap van de drogist. Smartness from Nature zijn verse groenten, verpakt in plantaardige capsules. 

Groente-apotheek
‘Het is heel makkelijk’, zegt Eral. ‘We drogen de groenten bij een bepaalde temperatuur en tijd, zodat de voedingsstoffen bewaard blijven. Veel mensen willen meer groenten binnen krijgen, maar krijgen dat niet voor elkaar op de manier zoals ons eten nu in elkaar steekt.’ En daar spelen de pillen en poeders op in. Eén eetlepel Vegetable Powder staat al garant aan de totale ADH groenten per dag.

Food-innovatie
De Wageningse student levensmiddelentechnologie kwam tijdens een minor in Delft in aanraking met innovatie. ‘Toen ik terugkwam in Wageningen zag ik dat grote multinationals veel minder met food-innovatie doen. Ik kwam in aanraking met TOP bv - zij implementeren nieuwe technologieën, vooral bij MKB bedrijven - en ben er blijven werken’, zegt Eral. Hier ontwikkelde de jonge ondernemer zijn groentecapsules en -poeders.

Wetenschap en techniek
‘Ik geloof niet dat er een hele harde lijn is tussen biologisch, whole food en raw food ten opzichte van processed voedsel’, zegt de jonge food technologist. ‘Ik denk dat het heel goed samen gaat, maar dan moet je het wel goed doen.’ Zo ontstond Smartness from Nature. ‘Het idee erachter is dat wetenschap en techniek ons juist dichtbij de natuur kan houden en ons in onze gemakken kan voorzien.

De pillen en poeders zijn er in drie varianten – biet, tomaat en boerenkool – en zijn te bestellen via smartnessfromnature.nl.

4x 'W'
Wie: Eral Osmanoglou
Wat: Smartness from Nature
Waar: Agro Business Park 10, Wageningen
Website: www.smartnessfromnature.nl

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom. Volg @foodinspiration.
- - -