FRIS: Een nieuw stads paradijs in Amsterdam Noord. We spraken met @BartvanOverbeek van @Ceuvel #foodinspiration

Een creatieve vrijhaven, dat moet het paviljoen op De Ceuvel – de voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord – volgens jonge ondernemer Bart van Overbeek worden. Samen met Toon Maassen, Joey Hodde en Esmee Jiskoot vormen zij het team dat Café de Ceuvel moet maken tot het duurzame platform dat zij voor ogen hebben.

Zelfvoorzienend
Het café is helemaal opgebouwd uit gerecyclede materialen. Tachtig jaar-oude meerpalen uit de Amsterdamse haven houden het pand overeind en een oud reddingsbrigadepaviljoen doet dienst als vloer. ‘En die gedachte, dat we de wereld een stukje willen verbeteren, proberen we door te voeren in het hele concept’, zegt Bart. ‘We willen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. We gaan analyseren wat de impact is van alle middelen die we gebruiken, op de biodiversiteit en de ecosystemen. En zodoende willen we inzicht krijgen in hoe een horecaonderneming veel minder “wasteful” kan zijn.’

Ecologische innovatie
Café de Ceuvel moet een podium bieden aan innovatie op het gebied van eten. Koken gebeurt op biogas dat wordt vergist uit keukenafval, er komen drijvende tuinen en op het dak wordt fruit verbouwd dat wordt gevoed met voedingsstoffen uit urine. ‘Ook gaan we veel doen met paddestoelen die we kopen bij Meat the Mushroom, hier honderd meter verderop. Zij laten koningsoesterzwammen en shiitakes groeien in oude zeecontainers op een mix van stro en bierborstel.’

Creatieve hang-out
‘Diversiteit staat voorop. Niet alleen in het eten, maar ook in de doelgroepen die we willen aanspreken: van jong tot oud en van toekomstgerichte ondernemers tot die mensen die gewoon lekker willen chillen met een biertje in de hangmat op de veranda.’ En dat laatste kun je als geen ander bij op deze -  bijna idyllische - plek. Het café is gebouwd op de avondzon, zodat je kunt genieten van de perfecte zonsondergang.

Ook Café de Ceuvel is aan het crowdfunden. Met nog twaalf dagen te gaan heeft het nieuwe Amsterdamse ecologische paradijs dertig procent van de financiering rond. Meehelpen kan via cafedeceuvel.nl.

4x 'W'
Wie: Bart van Overbeek, Wouter Valkenier ,Toon Maassen, Joey Hodde en Esmee Jiskoot
Wat: Café de Ceuvel
Waar: Korte Papaverweg 4, Amsterdam Noord
Website: www.cafedeceuvel.nl

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom. Volg #foodinspiration.
- - -