Veel pizza in Nederland is gericht op gemak en comfort: snel, goedkoop, heel vaak net te vet. Dat is aan het veranderen. Zoals friet een aantal jaren geleden high-end werd, denk aan het Frites Atelier van Sergio Herman, zo krijgt ook pizza nu een culinaire upgrade. Food Inspiration sprak met Marcel Losekoot, die in Italië tot pizzaiolo is opgeleid. 

Losekoot werkt bij Pizza Academy en organiseert het NK pizzabakken. In zijn ogen is er, van catering tot gastronomie, ruimte voor high-end pizza's. Zijn speerpunt is dat pizza gezond en licht verteerbaar moet zijn: “Slechte pizza ligt als een blok op je maag.”

Food Inspiration sprak Losekoot over de componenten van een goede pizza en trends, voordat hij samen met chef Jacob Jan Boerma pizza's ging bakken. 

Culinair hoogstandje

Internationaal, van Tokyo tot New York en Kopenhagen, wordt pizza al langere tijd omgetoverd naar een culinair hoogstandje. De toppings hebben ingrediënten van hoge kwaliteit, die zo worden gecombineerd dat het lijkt of ze deel uitmaken van een tiengangenmenu. Er wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe fermentatietechnieken, die de bodem vooral lichter en luchtiger maken. Losekoot juicht deze ontwikkeling toe, want luchtiger betekent: beter verteerbaar.

Losekoot ziet dat er ook in Nederland steeds meer chefs zijn die pizza serieus nemen. Een duidelijk voorbeeld zijn de verschillende sterrenchefs, die pizza omarmen nu hun restaurants dicht zijn. Zo serveert Menno Post* een pizza met wagyu A5 en truffel en kwam Jermain de Rozario* met de pizza rendang.