Is de hamburger opnieuw bezig aan een opmars? Het heeft er alle schijn van, als je de nieuwe merken op een rijtje ziet die dezer jaren in ons land de kop opsteken. Food Inspiration serveert vijf exponenten van de nieuwe burgergolf.

Ons land maakte in de loop van de jaren schoksgewijs kennis met de hamburger. Nadat het Britse concern Wimpy’s zo’n zestig jaar geleden in ons land pionierswerk verrichtte, adopteerde ons land definitief de horecahamburger na de komst van McDonald’s (1971) en Burger King (1981).

In de jaren 2007-2014 beleefden we de onstuimige opmars van de gourmetburgers. Eerst maakten kleine concepten als Burger Bar, Burgerz, Burgermeester, Ellis Gourmet Burger, Ter Marsch, Johnny’s Burger Co en Meneer Smakers hun debuut, gevolgd door meer dan 120 zelfstandige burgerbars en, daarna, ook burgertrucks.

De groei van burgerbars stokte na 2014 enigszins. Dat kwam ook doordat reguliere restaurants en cafetaria’s de gourmetburgers op hun kaarten omarmden. Wel groeide het online aanbod van deliveryburgers nog een tijdje door.

Nu zien we opnieuw een hamburgerhausse.

1. DE KLEURRIJKE VEGABURGER

Online is de kleurrijke vegaburger in korte tijd uitgegroeid tot een hit. Dankzij relatieve nieuwkomers als Vegan Masters, Vegan Junk Food Bar, Heilig Boontje en veel andere aanbieders van bezorgburgers, kreeg de burger een totaal ander gezicht. Roze, gifgroene en helblauwe burgerbroodjes maakten de burger tot een hoogst instagrammable gerecht, vaak ook gelardeerd met uiterst kleurrijke en dus fotogenieke garnering.

2. DE VEDETTE BURGER

Mogen we Robert Kranenborg een culinare vedette noemen? In elk geval: zijn burgerlijn Thrill Grill (hamburgerrestaurant anno 2014) is sinds kort in licentie beschikbaar voor derden. Menig cafetaria en restaurant voert Thrill Grill als sublabel, als virtual restaurant. Over vedettes gesproken: BN’er André Hazes junior leende zijn naam aan de signatureburger L’André bij restaurantketen Cannibale Royale. Dat zien we al meer en gaan we zeker nóg meer zien: de vedettte burger staat in ons land nog aan het begin van zijn loopbaan in de spotlights.

3. DE VOORDEURBURGER

De deliveryburger groeide de afgelopen jaren onstuimig door. Hoeveel er online verkocht worden, dat is gissen. Het gaat om grote aantallen, zeker nu McDonald’s en Burger King hun burgerbezorging landelijk hebben uitgerold. Daarnaast zijn online talloze burgerbezorgers in verschillende steden actief. Ook burgerme, een Duitse merk dat al enige tijd in ons land aanwezig is, levert steeds meer burgers af bij steeds meer voordeuren in steeds meer steden.

4. DE HALALBURGER

Vijf jaar geleden veroorzaakte de opening van halal burgerzaak The Burger House in Rotterdam een stormloop. Inmiddels zijn halalburgers off- en online een fenomeen op zich. We noemen Halal Burger & Chicken, ook wel kortweg HBC genoemd. De plannen waren er al heel wat jaren geleden, maar bleven lang in de ijskast. Inmiddels zijn er HBC’s in vijf steden en wil de keten via franchising snel verder uitrollen. Overal in het land ontdekken ondernemers dat met halalburgers nog gaten in lokale markten zijn te vullen.

5. DE KETENBURGERS

We noemen nog een paar nieuwe burgernamen. Het Noord-Nederlandse merk Double FF werft momenteel landelijk franchisenemers. Fat Phill’s burgerdiner veroverde in korte tijd vijf steden, terwijl ook Burger Business in Zuid-Nederland snel groeide naar vier locaties. Daarnaast blijven de Amerikanen komen. Five Guys hebben we nu alweer vijf jaar, Wayback Burgers is wat nieuwer in ons land. En binnenkort debuteert in Nederland Barney’s Burger in vier steden. Dat is het burgermerk van de Belgische keukenketen Casper.