Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Soenil Bahadoer ontwikkelt producten voor Shell

Soenil Bahadoer, chef-kok en eigenaar van restaurant De Lindehof** in Nuenen, gaat een tijdelijke samenwerking aan met Shell. De sterrenchef heeft speciaal voor de tankstations bara’s ontwikkeld - een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd, waaraan een vulling wordt toegevoegd. De bara’s van Bahadoer zijn gevuld met kip of vegetarische roti. 

Naast de verkoop van producten in ruim honderd tankstations, gaat Bahadoer ook nog met een foodtruck het land door om gasten kennis te laten maken met zijn bara’s. Daar geeft hij ook prijzen weg. Zo maken bezoekers kans op zijn kookboek genaamd ‘Spicy Chef’ of een lunch- of diner ter waarde van €400 bij restaurant De Lindehof. Bahadoer: “Ik wil mensen graag kennis laten maken met de Surinaamse en Indiase keuken. Het gebruik van verschillende smaken leerde ik al op jonge leeftijd van mijn moeder. Die wereldse smaken proef je terug in de bara’s”. 

De bara’s voor Shell worden bereid in het nieuwe atelier van De Lindehof**. In de toekomst hoopt Bahadoer daar meer producten te ontwikkelen voor in de retail, zoals bonbons die nu al worden gemaakt voor in zijn restaurant.

Meer lezen over de kookstijl van Bahadoer, lees hier het interview »

Acht nieuwe Bib Gourmands bekendgemaakt

Twee weken voor de ceremonie van de nieuwe gids, waar onder meer de nieuwe sterren worden aangekondigd, maakte Michelin op 12 april acht nieuwe Bib Gourmand restaurants bekend die de selectie van 2023 zullen verrijken.

Onder de nieuwkomers bevindt zich ten eerste restaurant Rotonde uit Rotterdam, waar de duurzame visie van de chefs wordt vertaald naar het bord. Ook restaurant Senang in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer heeft vanaf nu een Bib op zijn naam staan. Als derde krijgt Lazuur in Amsterdam vermelding. Ook Wils Bakery Café van Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS* in Amsterdam, wordt genoemd in de lijst. Bistrot Regent in Nijmegen, De Voorburgt in Hattem, Poortman in Veeningen en HAVN in Hoorn hebben sinds deze week ook een Bib Gourmand op hun naam staan. 

Lees hier meer over de nieuwe restaurants met een Bib Gourmand »

Peter Scholte is de nieuwe chef van de Jaarbeurs

Peter Scholte is sinds 1 maart 2023 de nieuwe chef-kok van de Jaarbeurs in Utrecht. Scholte heeft een imposant CV, zo werkte hij onder meer bij Le Garage van Joop Braakhekke, The Duchess* in het W hotel in Amsterdam, het Spaanse elBulli*** en hij verdiende een Michelinster als chef in Noorwegen.

Scholte staat bekend om zijn duurzame visie op de gastronomie en de wereld van eten en drinken. Als executive chef van restaurant The Green House in Utrecht in chef2019 voerde hij het circulair denken volledig door. Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “We zijn ontzettend blij met de aanstelling van onze nieuwe chef-kok. De duurzame visie van Peter sluit naadloos aan op de ambitie die we binnen Jaarbeurs hebben om onze horeca nog duurzamer te maken. Afgelopen jaren hebben we ons horeca-assortiment grotendeels vegetarisch gemaakt. We merken dat er nog veel stappen te zetten zijn om onze horeca verder te verduurzamen en daar heb ik met de komst van Peter alle vertrouwen in.”

Jeroen Achtien wordt de nieuwe chef van Inter Scaldes***

Jeroen Achtien – die momenteel twee Michelinsterren kookt bij Sens in Zwitserland – maakte begin dit jaar bekend dat hij samen met zijn vrouw Sanne, Inter Scaldes*** in het Zeeuwse Kruiningen gaat overnemen van Jannis en Claudia Brevet. Achtien gaat er zijn eigen stempel op de menukaart drukken. “Alles draait voor mij om het product.”

“Ik heb er heel erg veel zin in”, vertelt Jeroen Achtien vanuit Zwitserland. Eind augustus emigreert hij samen met zijn vrouw Sanne terug naar Nederland om het huidige driesterrenrestaurant over te nemen. Na een verbouwing, staat het restaurant begin november voor heropening gepland.

Lees hier meer over de overname van Inter Scaldes*** door Achtien »