Vandaag vindt in besloten kring de uitvaart van Jonnie Boer plaats. De topchef van De Librije*** in Zwolle overleed op woensdag 23 april op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie. Hij was een visionair en inspirator voor velen. Food Inspiration sprak deze week met een aantal geliefde collega’s en vakgenoten over het gat dat hij achterlaat en de manier waarop hij hen heeft beïnvloed.

Hans van Wolde: "Ik zou met oud en nieuw naar Bonaire komen"

Dertig jaar geleden ontmoetten Jonnie Boer en Hans van Wolde elkaar op de horecavakbeurs BBB in Maastricht. “Daar zijn we een biertje gaan drinken samen en vanaf dat moment hebben we altijd contact gehouden. Ik had toen nog restaurant Beluga in de Havenstraat in Maastricht en Jonnie zat nog met De Librije in het voormalige klooster op het Broerenkerkplein in Zwolle. We waren allebei altijd druk, maar vonden de tijd om herinneringen te maken: samen naar Curaçao, Parijs, Ibiza… Ik was er toen zijn kinderen waren geboren: Isabelle en Jimmie.” Dan valt Van Wolde even stil… “Twee weken geleden zei ik nog tegen Jonnie dat ik met oud en nieuw lekker naar Bonaire zou komen.”

Lees ook

Hans van Wolde over Jonnie Boer: "Een boer met een groot hart"

30 jaar vriendschap vol liefde, eten, reizen en humor

Sidney Schutte: "Ik kan een boek vol schrijven met zijn kwajongensstreken"

Sidney Schutte van tweesterrenrestaurant Spectrum in hotel Waldorf Astoria Amsterdam werkte 17 jaar lang samen met Jonnie Boer. Schutte denkt met een glimlach terug aan de kwajongensstreken die Boer regemaltig uithaalde. “Ik kan er een boek mee vol schrijven. Zo blies hij een keer het raam van het restaurant op met een strijker. Ook ben ik eens ziek naar huis gegaan na het eten van madeleines met wiet erin.”

Lees ook

Sidney Schutte over 17 jaar met Jonnie Boer: "Hij zat vol prachtige kwajongensstreken"

In memoriam: geliefde collega’s over Jonnie Boer

Sergio Herman: "Ik heb altijd tegen Jonnie opgekeken"

Voor Sergio Herman was Boer meer dan alleen zijn vakgenoot. “Ik heb altijd tegen Jonnie opgekeken. Als een grote broer liet hij mij geloven dat alles mogelijk was”, zegt Herman. De twee chefs waren uit hetzelfde hout gesneden. “We wisten wat we aan elkaar hadden. We spraken niet vaak af, maar we hadden een klik. Bij culinaire bijeenkomsten was hij altijd iemand die ik opzocht. We deelden onze eenvoudige afkomst. Waren allebei boeren, spraken met weinig woorden, recht voor z’n raap. Je kon enorm met hem lachen. Hij was nuchter en een echte levensgenieter. In mijn leven heb ik ook nooit een sterker en mooier koppel gezien dan hij en Thérèse. Altijd als één.”

Lees ook

Sergio Herman over Jonnie Boer: "Ik heb altijd tegen hem opgekeken"

De bijzondere band tussen twee culinaire grootheden

Ron Blaauw: "Jonnie was voor mij een echte vriend" 

Ron Blaauw is met het overlijden van Jonnie Boer niet alleen een vakgenoot maar vooral ook een vriend verloren. Blaauw en Boer kennen elkaar al sinds het begin van de jaren 80. “Jonnie en Thérèse kwamen een week meelopen in Amsterdam toen ik net chef was geworden." De band tussen Boer en Blaauw groeide uit tot meer dan collega’s en gewaardeerde vakgenoten. Blaauw: “Het was een hechte vriendschap. In ons vak heb je veel leuke collega’s, maar weinig vrienden; Jonnie was voor mij een echte vriend.”

"Jonnie heeft Nederland op de culinaire wereldkaart gezet"

Blaauw benadrukt tegenover Food Inspiration ook de grote invloed die Boer op het Nederlandse horecalandschap heeft gehad, en ver daarbuiten. “De afgelopen 20 jaar behoorde hij met drie sterren tot de absolute wereldtop. Vanuit alle windstreken keek men naar Zwolle: daar gebeurt het. Samen met Sergio Herman heeft hij Nederland culinair op de wereldkaart gezet, door de producten die hij gebruikte en zijn werkwijze. We kijken nu allemaal naar Noma*** in Kopenhagen en de manier waarop zij met producten uit hun omgeving werken en fermentatie gebruiken, maar Jonnie deed dat altijd al – uit zichzelf. Met respect voor de natuur en producten omgaan, heeft hij van huis uit meegekregen en paste hij in alles toe.”

Lees ook

Ron Blaauw: "Jonnie was rechtdoorzee, een man van weinig woorden, maar veel daden"

In memoriam: geliefde collega’s over Jonnie Boer

Angélique Schmeinck: "We hebben zo veel veranderingen met elkaar meegemaakt"

In de tijd dat Jonnie en Thérèse Boer startten met De Librije, was Angélique Schmeinck chef-kok bij restaurant De Kromme Dissel. In zo’n beetje dezelfde periode ontvingen Boer en Schmeinck beiden hun eerste Michelinster. Schmeinck verliet daarna De Kromme Dissel en maakte vervolgens onder andere televisieprogramma’s en startte haar eigen luchtballonrestaurant CuliAir.

"Het was zo’n ongelooflijk hartelijke man"

Schmeinck: “Jonnie is 60 geworden, ik word bijna 61. We komen uit hetzelfde jaar, zijn op hetzelfde moment gestart met koken en zijn al die jaren collega’s gebleven. We hebben samen dezelfde groei doorgemaakt, we hebben zo veel veranderingen met elkaar meegemaakt, zo vaak bij elkaar gegeten en zo vaak met elkaar gespard. We waren echt maatjes. Hoe druk Jonnie ook was, hij zei me weleens: ‘Als er iemand is die me altijd mag bellen, dan ben jij het’. Het was zo’n ongelooflijk hartelijke man.”

Lees ook

“Als je met Jonnie op stap was, belandde je altijd van het ene avontuur in het andere”

Meesterkok Angélique Schmeinck en chef van De Librije waren 35 jaar lang culinaire vrienden

Jannis Brevet: "Jonnie was een humoristische kerel en altijd recht voor zijn raap"

Jannis en Claudia Brevet, voormalig eigenaren van Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen, behoorden samen met Jonnie en Thérèse Boer van De Librije tot de absolute top van de Nederlandse gastronomie. Na sluiting van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen in 2019, waren Inter Scaldes en De Librije tot 2023 de enige twee driesterrenrestaurants die Nederland rijk was. Vaak stonden ze naast elkaar op het podium bij de presentatie van de culinaire gidsen: Gault&Millau, Michelin en Lekker500. Op het podium van Lekker500 was het voor de chefs jaarlijks stuivertje wisselen om de nummer één positie.

Jannis: “We hebben altijd goed contact gehad. We gingen samen uit eten en dat was altijd een feest. Jonnie was een humoristische kerel en altijd recht voor zijn raap. Als Zeeuw hou ik daar van.” Zo blikt hij terug op de keer dat Jonnie en Thérèse bij Inter Scaldes kwamen lunchen. “Ik praat over heel wat jaartjes geleden hoor. Jonnie wilde na een flink menu toch ook nog al mijn soufflés proberen. Het was natuurlijk veel te veel. Ik zei: ‘wedden dat jullie die niet op kunnen?’ Maar de borden waren toch leeg. Even later vonden we toch wat restanten terug, verstopt in de lounge. We hebben er samen hartelijk om gelachen natuurlijk.”

Lees ook

Jannis Brevet eert Jonnie Boer: "Respect, respect, respect"

Chef De Librije gaf driesterrenchef Inter Scaldes de bijnaam ‘Cuisson’

Godfried van der Lugt: "Nu besef ik dat het Jonnies laatste servies is geweest"

Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau, blikte met Food Inspiration terug op een diner met zijn gezin bij De Librije, inmiddels twee weken geleden. Het was de dag voordat de topchef naar Bonaire vertrok. “We hebben een prachtige avond gehad en nu besef ik dat het Jonnie zijn laatste servies is geweest in De Librije.”

Jonnie en zijn vrouw Thérèse ontvingen op 10 februari 2025 uit handen van Van de Lugt nog de ‘Lifetime Achievement Award’ tijdens de uitreiking van de nieuwe restaurantgids van Gault&Millau. Zij verdienden deze eer vanwege hun uitzonderlijke staat van dienst. Als extra verrassing maakte Gault&Millau ook een eerbetoon in een film. Daarin spreken meer dan veertig topchefs, vrienden en (ex-)medewerkers over hun verleden bij het Zwolse driesterrenrestaurant en over de wijze waarop ze zijn beïnvloed door het driesterrenstel. 

Lees ook

Godfried van de Lugt over het laatste servies dat Jonnie Boer draaide in De Librije

“Hij zei nog tegen mijn kinderen: ‘dit is de man die mij aan het huilen maakte’”

Hans Steenbergen: "Er zat geen greintje kwaad in Jonnie, alleen maar positiviteit en creativiteit"

Food Inspiration’s oprichter Hans Steenbergen kende Jonnie Boer ruim 30 jaar. Steenbergen: “Onze paden hebben zich vaak gekruist. Ik heb hem en Thérèse vaak geïnterviewd. We zijn elkaar tegengekomen op allerlei horecaevenementen – van gala’s tot discussiebijeenkomsten. En we hebben van 2012 tot 2022 vijf keer samen Chef’s Revolution in Zwolle gedaan, zijn eigen culinaire festival. Het was geweldig om met hen samen te werken. Jonnie was zo’n fijne kerel. Er zat geen greintje kwaad in, alleen maar positiviteit en creativiteit.”

Volgens Steenbergen veranderde Boer de keuken zonder te schreeuwen. Met zijn visie, vakmanschap en menselijke benadering gaf hij de gastronomie in Nederland een nieuw gezicht. In zes punten vatte Hans Steenbergen de legacy van Jonnie Boer samen:

  1. Leiderschap
    Jonnie had geen last van een groot ego. Waar veel andere topchefs berucht waren – niet alleen de Franse grootheden, ook Nederlandse iconen – bleef hij altijd rustig in zijn omgangsvormen. 

  2. Technieken en ingrediënten
    Het feit dat Jonnie – in tegenstelling tot veel andere topchefs – niet zijn opleiding had genoten in gastronomische keukens in Frankrijk, maakte dat hij volledig vrij was zijn eigen weg te volgen. Zijn grootste inspiratiebronnen waren de natuur in de buurt, Thérèse en zijn eigen onrustige geest. Wie de volle schriftjes inzag met aantekeningen waarin Jonnie borden uittekende met nieuwe gerechten, wist dat hier een bijzondere creatieve culinaire geest bezig was.

  3. Ambassadeursschap
    Jonnie is de laatste twintig jaar de grootste ambassadeur van de horeca geweest. Elk medium wist hem te vinden en vrijwel elke journalist viel voor zijn gevatheid en directheid.

  4. Opleider
    Jonnie heeft vele leerlingen in zijn keuken gehad die later een eigen restaurant begonnen: Sidney Schutte, Jeroen Achttien, Kees Meinderts, Bradley Deurloo, Nino Willems, om maar een paar namen te noemen. En elk talent dat zijn keuken verliet kreeg een opdracht mee: niet kopiëren, maar inspireren.

  5. Kwaliteit
    Geen concessies. Nooit. Het allerbeste als uitgangspunt. Leveranciers en makers van voedsel waren voor Jonnie ongelooflijk belangrijk. Het waren onmisbare partners van zijn restaurant.

  6. Vader en echtgenoot
    Waar Jonnie was, was ook Thérèse. Een culinaire twee-eenheid. Ze hielpen elkaar, vulden elkaar aan, hadden elk hun expertise en aandeel in het succes van het restaurant. Ze waren elkaars partner en zakenpartner, getrouwd met elkaar en gehuwd met De Librije, hun levenswerk.

    Lees ook

    Wat is de nalatenschap van Jonnie Boer?

    In zes punten verkennen we zijn blijvende impact