"Je komt heel dicht bij elkaar te zitten, ondanks de fysieke afstand"

Ralph Markwat is directeur van FHC Formulebeheer. Het bedrijf telt 92 fastservice franchisevestigingen en 40 franchisevestigingen op het voortgezet onderwijs en MBO-scholen. Food Inspiration sprak Ralph over de invloed van de sluiting van de horeca en de scholen op zijn bedrijf.

Ralph, hoe is het met je?

"Het is een bizarre situatie. Al onze schoollocaties zijn vanwege de overheidsmaatregelen gesloten. We kunnen daar zelfs niet schoonmaken of de ruimte klaar maken voor de heropening, want de gebouwen zijn dicht. Tegelijkertijd lopen de fastservicelocaties redelijk goed. Daar draaien we 75 procent van de reguliere omzet. De restaurantgedeeltes zijn gesloten, maar in de delivery doen we twee keer zo veel als normaal."

Wat is het grootste probleem op dit moment?

"Het is mooi om te zien dat leveranciers en ketenpartners meedenken en betrokkenheid tonen.  Maar hoe anders is dat bij de grote verhuurders van commercieel vastgoed. Op sommige locaties gaat het geld er met tienduizenden euro's per maand uit, maar er komt nul binnen. Gelukkig zijn er steunmaatregelen vanuit de overheid, maar de vastgoedsector kijkt de andere kant op. Kleine beleggers met één of een paar panden zijn bereidwillig om mee te denken en de huurkosten in deze periode te halveren zodat je beide de pijn hebt. Gedeelde smart is halve smart. Maar de grote verhuurbedrijven bewegen nauwelijks mee. Ze willen geen euro schade lijden. Ze bieden als zogenaamde blijk van waardering bijvoorbeeld aan dat ze geen boetes heffen voor het niet betalen van de huur als je genoodzaakt bent een bedrijfslocatie te sluiten vanwege een faillissement. Dat ze dat zeggen geeft aan dat er echt verkeerd gedacht wordt."

"Grote commerciële vastgoedpartijen bewegen nauwelijks mee."

Hoe ga je daar mee om?

"We gaan met ze in gesprek en proberen ze meer bewust te maken van de situatie. Het zou goed kunnen dat 25 procent van de horeca aan de coronacrisis ten onder gaat. En dan gaat vastgoed ook geraakt worden, want dan krijg je de lege panden niet zomaar weer gevuld. Door de dialoog aan te gaan hoop je dat ze dat inzien en toch mee willen bewegen."

Welke afspraken maak je met de franchisenemers?

"We laten ze vrij in de keuze of ze wel of niet open blijven. Toch is 30 procent van de fastservicelocaties dicht vanwege angst bij de franchisenemers. Met name Chinese ondernemers zijn bang om zelf ziek te worden en doen de zaak daarom dicht."

Hoe kan je de franchisenemers helpen?

"We bieden defensieve en offensieve hulp. Defensief denken we met de franchisenemers mee hoe ze uitgaven kunnen beperken. We geven adviezen over het aanvragen van tegemoetkomingen van de overheid en helpen op individueel niveau. Offensief jagen we op nieuwe omzet, met name in de delivery. We ontwikkelen samen met hen communicatie- en marketinguitingen en rekenen met ze mee. Het is schaken op meerdere borden tegelijk. Het is behoorlijk hard werken, maar wel vanuit een enorme verbondenheid."

Hoe ga je om met de betaling van de franchisevergoedingen?

"We gaan met alle franchisenemers in gesprek. We hebben geen standaard brieven of protocollen, maar kijken per locatie wat de mogelijkheden zijn. Maatwerk dus. Het fijne is dat je heel dicht bij elkaar komt te zitten, ondanks de fysieke afstand."