Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Les Patrons Cuisiniers organiseren de grootste chef’s table ooit

“Ik dacht dat dit helemaal niks zou worden, maar het was te gek!" Aldus Richard van Oostenbrugge, één van de 25 (sterren)chefs die op zondag 29 januari in de keuken stond van de grootste chef's table ooit. Het diner was onderdeel van het jaarlijkse event van het culinaire genootschap Les Patrons Cuisiniers, dat dit jaar plaatsvond in de Beurs van Berlage in Amsterdam. 

Samen zijn de chefs van ‘Les Patrons’ goed voor 28 Michelinsterren. Alle leden van het culinaire genootschap serveerden in Amsterdam ieder afzonderlijk een zesgangenmenu met signatuurgerecht, dat live aan tafel werd bereid. Ieder half uur schoven de chefs en hun brigade door. Zo serveerde Thijs Meliefste (restaurant Meliefste*) een oester met beurre blanc, prei en kaviaar. Jef Schuur (Bij Jef*) maakte zijn bekende 'ongebakken appeltaart'.

Food Inspirations Sheila Struyck was bij het evenement. Lees hier haar verslag »

Nieuwe namen in de Michelingids

Iedere maand neemt Michelin nieuwe namen op in hun befaamde gids. Onder deze nieuwe restaurants begeven zich ook zaken die wellicht kans maken op een ster of groene ster tijdens de uitreiking op 24 april dit jaar.

Als eerste wordt deze maand Ambrozijn in Valkenburg toegevoegd. Michelin roemt chef Sven Nijenhuis om zijn Franse cuissons en moderne technieken. “Het gedetailleerde samenspel van tonijn in carpaccio, zure room, zwarte knoflook en een zeer verfijnde jus van dashi toont diepgang aan.” 

Ook wordt restaurant Poortman in Veeningen toegevoegd aan de gids. Poortman bestaat al meer dan honderd jaar, maar is de afgelopen tijd van café-restaurant geëvolueerd naar een 'echt' restaurant. Michelin is te spreken over klassiekers, zoals de uitgesproken smaak van kalfstong met spitskool en de zacht gegaarde hazenpeper met zoet opgemaakte rode kool, maar ook de ceviche van zeebaars wordt bejubeld. 

Restaurant STER opent in Rotterdam

Terry Priem en Esther van Otterloo openden op 16 januari hun tweede restaurant STER in Rotterdam. Het fine dining restaurant, gevestigd op de voormalige locatie van restaurant Fred**, is de tweede zaak van het paar, dat ook eigenaar is van Gastrobar STER. Priem werkte eerder als chef bij Rotterdamse zaken als Schelling’s, MOOII en bij Allure, waar hij van 2011 tot en met 2018 mede-eigenaar van was. 

Naast een chef’s menu, kunnen gasten bij STER ook terecht voor een vegetarisch menu. Het past binnen de trend dat er binnen de gastronomie steeds meer aandacht is voor vraagstukken rondom de invloed van ons voedselsysteem op de aarde. Toch serveert Priem ook een menu met meer exclusieve ingrediënten zoals kaviaar en truffel. “Hier koken we next level als je het vergelijkt met de gastrobar en op een niveau zoals ik dat nog nergens anders deed”, aldus Priem in een persbericht. De ondernemers willen zich ook onderscheiden met een speciale Bolgheri-wijnkaart met Super Tuscans. Hierop staan wijnen uit de Toscaanse wijnstreek Bolgheri, afkomstig van topdomeinen. Van Otterloo: “Als Bolgheri-fans was dit een lang gekoesterde wens die we hier konden verwezenlijken. Deze kaart breiden we in de toekomst steeds verder uit."