Waar verschillende culturen elkaar kunnen verliezen in politiek en religie, vinden ze elkaar in food.

Bij Kanaan vertalen de Israëlische Oz en Palestijnse Jalil de historie en traditie van hun beloofde land in borden met shakshouka, malawach en kikkererwten. Wereldvrede, gevangen in een schaaltje humus.

 

KKERERWTEN IN PLAATS VAN KOGELS

Bij Kanaan komen de gerechten op de kaart uit alle windstreken van het Midden-Oosten. Op het menu staan lang vergeten gerechten en maaltijden die anders alleen tijdens feestdagen op tafel komen. Het vegan/vega restaurant ademt geschiedenis en traditie. Dit proef je terug in de gerechten en hoor je in de verhalen die de Israëliër Ben Oz David en Palestijnse chef Jalil Dabit vertellen. Er is hamschuka, een combinatie van humus en shakshouka zoals ze die in Jeruzalem serveren. Er is malawach, een traditionele pannenkoek uit Jemen met mangosaus en je eet er de krokantste falafel die je ooit zult proeven.

 

SMELTKROES VAN NATIONALITEITEN

Alle nationaliteiten die Berlijn herbergt komen samen bij Kanaan om te lunchen, dineren of gewoon wat te drinken. Maar nog bijzonderder is dat in de witte en zwarte brigade Marokkanen, Italianen, Turken, Syriërs, Duitsers en Russen gebroederlijk staan te werken. Hun liefde voor eten en gastvrijheid is veel belangrijker dan politiek, religie of sport.


WERELDVREDE

We hopen dat we over een paar decennia mogen stellen dat de wereldvrede hier is begonnen. In Berlijn, bij Kanaan. Met een schaaltje hemelse humus. Ze hebben ons in ieder geval recht in ons hart en ziel geraakt. We werden er serieus stil van.

 

Kanaan
Kopenhagener Straße 17, Berlijn
Facebook Kanaan