"Ik dacht altijd: als horecaondernemer ben je veilig, wat voor crisis of oorlog er ook komt"

Serie-ondernemer Eveline Wu is de eigenaresse van vijf Aziatische restaurants in Eindhoven en een in Rotterdam. Op 4 maart opende ze in samenwerking met kickbokser Rico Verhoeven Asian Health Fastfood restaurant MOOD Streetfood. Binnen 10 dagen sloot ze die zaak, tegelijkertijd met de andere zaken. Nog voordat de horeca vanuit de overheid gesloten moest worden. Ze zag de coronacrisis al eerder aankomen.

Wat was de beweegreden om op 14 maart jouw zaken te sluiten?

"Ik ben zelf van Chinese afkomst. Van mijn familie en vrienden in China hoorde ik over de coronasituatie daar. Ik zag het dus al aankomen toen in Europa de eerste gevallen werden geconstateerd. Toen de besmettingen ook in Nederland waren heb ik uit veiligheid voor mijn personeel alle zaken gesloten."

Wat heb je toen gedaan?

"Eerst helemaal niks. Ik heb 150 man personeel. Die zaten van de ene op de andere dag allemaal thuis. Niks te doen."

Je hebt na vier weken toch besloten om gerechten te gaan bezorgen. Waarom deed je dat niet al eerder?  

"Ik handelde in eerste instantie vanuit de gezondheid van mijn personeel. Maar ik zag dat iets wat heel levendig is, langzaam aan het doodgaan was. Namelijk het enthousiasme van de medewerkers. Dat doofde langzaam uit. Dus hebben we besloten toch met team weer aan de slag te gaan. Uiteraard houden we twee meter afstand. We hebben een bezorgservice opgericht en zijn bezig met de doorontwikkeling van de gerechten voor de verschillende zaken."

"Het enthousiasme van de medewerkers doofde langzaam uit"

Hoe reageren jouw medewerkers daar op?

"Heel erg goed. Het is zo fijn om ze weer bezig te zien. Ze bloeien weer op. Ondanks de afstand komen we nu dichter bij elkaar. De zaken zitten normaal gesproken altijd bomvol, we zijn dan net een machine. Nu hebben we de tijd om eens goed over de business en over de gerechten na te denken.”

Hoe sta je er financieel voor?

"We hebben altijd goed gedraaid. We kunnen het nog wel drie maanden uitzingen. Maar daarna val ik om als ik geen subsidie vanuit de overheid heb ontvangen. Ik heb dat ook tegen het personeel gezegd: we gaan samen door, of we gaan samen omvallen. Dan gaan we met z’n allen ten onder. Maar wat is nou erger dan failliet gaan? Geld is niet het belangrijkste in het leven toch?"

Zeg je dat omdat je dat als ondernemer wilt zeggen?
Het is toch verdrietig om te zien dat de zaken leeg zijn?

"I know, daar ben ik ook elke dag verdrietig over. Maar we hebben geen keus. We moeten het land helpen om de verspreiding van het virus te beperken. En verder wil ik niet te veel over de dingen nadenken. We zijn nu aan het innoveren, en laten we hopen dat we er met z’n allen uit gaan komen. Weet je, ik dacht altijd: als horecaondernemer ben ik veilig. Wat voor crisis of oorlog er ook komt, mensen zullen blijven eten en willen een drankje blijven doen buiten de deur. Ik was dus niet zo bang voor een crisis als dit, totdat ik zag wat een ramp zich in China voltrok." 

"In China is de horeca weer open, maar mensen mijden openbare plekken"

Wat verwacht je voor de toekomst?

"Ik denk dat we pas vanaf september weer open mogen. Mijn advies aan de overheid zou daarom zijn: compenseer in huursommen, en geef alle horecamedewerkers een WW-uitkering zodat zij hun inkomen behouden. Doet de overheid dat niet dan zullen bijna alle horecazaken failliet gaan. Is dat wat je wilt? Begrijp me niet verkeerd: ik vind het goed dat de overheid heeft gezegd dat alle zaken dicht moesten. Dat was een heel verstandig besluit. Niet voor de portemonnee, maar wel voor de gezondheid. Nu is het de taak aan de overheid om ook aan de portemonnee van de toekomst te denken."

Wat kunnen we leren van China?

"In China is de horeca nuweer open. Je ziet daar dat horecazaken nu zo’n 30 tot 40 procent van de omzet draaien die ze voor corona draaiden. Niet omdat er nog maatregelen zijn, maar omdat mensen nog heel voorzichtig zijn. Ze mijden openbare plekken en ruimtes waar veel mensen samenkomen. 50 procent van de bevolking draagt nog steeds een mondkapje."
 

Consumenten uit Eindhoven en omgeving kunnen via Mood Streetfood bij Eveline Wu een bestelling plaatsen. Op het menu staat onder andere een sushi-do-it-yourself box waarbij consumenten voor 25 euro zelf zo'n 30 stuks sushi kunnen rollen.