Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: gekweekte varkensworst in 2025 te koop. Ten tweede: bierverkoop hoger dan in 2019. Ten derde: supersnel sapconcept van Juicemakers.

1. Kweekworst in 2025 te koop

Meatable in Delft verwacht over drie jaar zijn eerste kweekvleesproducten gereed te hebben voor consumentenverkoop. Het bedrijf werkt aan een worst van gekweekt varkensvlees die in 2025 in de winkelschappen moet liggen. Volgens Meatable zijn in korte tijd belangrijke vorderingen gemaakt.

”De afgelopen maanden heeft het team belangrijke stappen gezet om worst op basis van kweekvlees te kunnen produceren met dezelfde structuur, textuur, glans en smaak die consumenten kennen van traditioneel geproduceerde worsten. Het duurt slechts een paar weken om het vlees voor de worsten te kweken”, aldus Meatable in een persbericht. Het bedrijf, in 2018 opgericht, heeft maar één celmonster nodig om de natuurlijke groei van spieren en vet na te bootsen en zo vlees te kunnen kweken. Meatable richt zich zowel op gekweekt rundvlees als varkensvlees.

Verkoop van kweekvlees is in Europa vooralsnog volledig verboden. Zelfs onderzoekers mogen het formeel niet proeven of op voorraad hebben. Het is de reden dat het Maastrichtse bedrijf Mosa Meat negen jaar geleden uitweek naar Londen voor de presentatie van zijn prototype kweekvleesburger. Landen als Singapore (waar al kweekkip in de supermarkt ligt) en Israel hebben wat regelgeving betreft een voorsprong.

Op politiek niveau is er in ons land wel beweging. D66 diende dit voorjaar een motie in, waarbij de regering werd geroepen zich hard te maken voor versoepeling van de Europese regels. De motie kreeg brede steun in de Tweede Kamer.

2. Bierverkoop hoger dan in 2019

De bierverkoop is terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. Dit rapporteert brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. De verkoop in het eerste half jaar van 2022 ligt bijna anderhalf procent boven dezelfde periode in 2019. Voor de horeca- en thuismarkt opgeteld is sprake van een groei van 1,48%. Vooral de thuismarkt profiteerde. Voor de horeca is sprake van een groei van 0,4% ten opzichte van de eerste twee kwartalen van 2019.

Gekeken naar alleen het tweede kwartaal van dit jaar, dan is er zelfs sprake van een groei van 5,8% van de horeca-afzet vergeleken met drie jaar geleden. Mei was voor de horeca de meest succesvolle biermaand. Ten opzichte van mei 2019 lag de bierverkoop bijna 12% hoger.

Overigens gaat het hierbij om het biervolume, gerekend in hectoliters. Aangezien de bierprijzen de afgelopen maanden stegen met vele procenten, mag worden aangenomen dat de bieromzet nog veel sterker toenam ten opzichte van 2019.

In beide coronajaren lag de totale bierproductie van de leden van Nederlandse Brouwers ongeveer twee miljoen hectoliter lager dan in 2019. Met andere woorden: zowel in 2020 als in 2021 is er zo’n 200 miljoen liter minder bier geproduceerd.

3. Juicemakers opent franchise

Het Vlaamse hardfranchise concept Juicemakers heeft zijn eerste module geplaatst bij een tankstation in Breda. Juicemakers is gericht op de verkoop van verse sappen, die zich in ‘enkele seconden’ laten bereiden. Het concept is een één-twee-drietje: 1. Zet jouw beker in de ‘sapnis’, 2. Doe het fruit van jouw keuze in de blender, 3. Neem je deksel en rietje voor to go mee. Volgens de bedenkers van Juicemakers kunnen zo'n 60 sappen per uur worden geserveerd en is een marge van €2,75 per verkocht sapje reëel.

Juicemakers richt zich binnen de Benelux op een brede doelgroep binnen de foodservice en de retail. Naast tankstations, zijn dit onder meer koffiezaken, bakeryshops, winkelcentra, fitnessclubs en travellocaties zoals luchthavens. Afgezien van het compacte branded sapconcept, heeft het bedrijf ook een grotere variant met tevens een gekoelde presentatie van vers fruit. Naast de totaalconcepten verkoopt Juicemakers ook losse apparatuur.

Juicemakers stelt in een persbericht: “Vrijwel alle groenten en fruit kunnen ongeschild verwerkt worden. Persen en reinigen vraagt één druk op de knop, dus dat gaat heel snel. Tijdbesparend en uiterst efficiënt voor de uitbater. Verder is al het materiaal, bekers en rietjes, recycleerbaar. Als uitbater scoor je dus ook goed op het vlak van duurzaamheid.”