‘Er wordt me vaak gevraagd: hoe ziet de foodwereld eruit over vijftig jaar’ vertelt Hans Steenbergen. ‘Vijftig jaar zeg ik dan. Vijftig jaar. Man, dat is alsof je vraagt hoe het is om te leven in een parallel universum. maar toch, omdat Food Inspiration in 2014 zijn vijfjarige bestaan viert, mijn foodvoorspelling voor 2025!’

 

1. Verbod op suiker
In 2025 is definitief vastgesteld gekomen dat suiker gif is. En dat frisdrank met suiker verantwoordelijk is voor overgewicht bij kinderen. Het ministerie van Food en Gezondheid stelt paal en perk en verbiedt toegevoegde suikers.

 

2. Beperking lege calorieën
Hetzelfde ministerie verbiedt foodproducenten producten te maken met lege calorieën. Lege calorieën leveren namelijk wel energie maar bevatten geen mineralen, vitamines en andere gezonde stoffen. Een calorie mag pas, als er voldoende gezonde stoffen inzitten.

 

3. Vegetarisme is gemeengoed
Net als de klimaatdiscussie is ook de fooddiscussie in 2025 beslecht. Veel ziekten zijn voedingsgerelateerd en het westers dieet met te veel vlees, vet, suiker en zout is daar verantwoordelijk voor. De beste medicatie is: meer groente eten en minder vlees. 

 

4. Opmars van de speciaalboer
In 2025 heeft de speciaalboer net zo’n status als de sterrenchef.  Het zuivere product van de boer – of het nu gaat om speciaalkaas, speciaalgroente of speciaalvlees – is een delicatesse.  Alternatieve voedselsystemen floreren. Voor de beste spruiten moet je bij boer Gerritsen – oh pardon – Groentechateau Gerritsen zijn. 

 

5. Tweedeling foodies & fatties
Het schrikbeeld is daar: de tweedeling in de maatschappij tussen ongezonde en gezonde burgers – tussen foodies en fatties. Subsidie op gezonde producten helpt maar een klein beetje. In 2025 zijn voedingsleer en proeflessen verplicht vak op basis- en middelbaar onderwijs. 

 

6. Verplichte melding calorieën & ingrediënten op menukaarten
Geen discussie over mogelijk. De kritische gast wil weten wat er in het eten zit.

 

7. Kweek wint van wild 
Wilde vis is onbetaalbaar en niet duurzaam meer. Alle vis is duurzaam gekweekt. Vlees uit het  laboratorium is nog een rariteit maar wordt de norm. 

 

8. Alcoholleeftijd naar 21
Alcohol voor jonge mensen blijkt nog gevaarlijker dan we dachten. Leeftijd is omhoog naar 21. Elk dorp, elke wijk heeft zijn microbrouwerij. Grote merken hebben het nakijken. 

 

9. Nederland: gastronomische bestemming met de beste groentekeuken ter wereld
Het foodtoerisme naar Nederland is booming. Wereldwijd vliegen foodies in om van onze geweldige groentechefs de heerlijkste op groente gebaseerde menu’s te eten.

 

10. Customized food
Foodprinters, koffiemachines die ook branden, softdrinkmixers, smoothieblenders: je food is gepersonaliseerd. From scratch bereiden wordt heel makkelijk.